BEOGRAĐANI DAJU KRV, A ZALIHE NA MINIMUMU! Potrebne su sve krvne grupe, neophodno je da se građani što pre odazovu!
Davanje krvi, Foto: Filip Plavčić

doniranje krvi

BEOGRAĐANI DAJU KRV, A ZALIHE NA MINIMUMU! Potrebne su sve krvne grupe, neophodno je da se građani što pre odazovu!

Antuljeskov kaže da će se akcije dobrovoljnog davanja krvi, i redovne i vanredne, sprovoditi i u naredom periodu, ali naglašava da one ne zavise samo od Instituta, već i od njihovih saradnika - firmi, kompanija, udruženja

Objavljeno:

Tokom prethodna četiri praznična dana u dve vanredne akcije Instituta za transfuziju krvi, krv je dobrovoljno doniralo 114 Beograđana, ali su zalihe i dalje na minimumu, izjavila je danas predstavnik Instututa Gordana Antuljeskov.

Ona je pozvala građane koji su zdravi i imaju dobru volju da u narednim danima i nedeljama doniraju krv, jer su im zalihe na minimumu, a potrebne su im, kaže, sve krvne grupe.

"U dve vanredne akcije u Beogradu krv je doniralo 114 naših sugrađana i smatramo da je to izuzetno dobro, s obzirom da je tokom proteklog vikenda bio jedan od najvećih praznika i da je većina građana otputovala", rekla je Antuljeskov za Tanjug.

Uprkos toj akciji, zalihe su i dalje na mimimumu, posebno RH negativne krvne grupe, pre svega nula negativna, ali i trombocita čiji je vek trajanja pet dana i koji su neophodni za lečenje najtežih pacijenata.

"Međutim, nama su u deficitu i sve druge krvne grupe i neohodno je da se što veći broj građana odazove ovom našem pozivu i danas i narednih dana donira krv", kaže Antuljeskov.

Ukoliko među dobrovoljnim davaocima ima onih koji su nedavno imali koronu, Anuljeskov objašnjava da je u tom slučaju najvažnije da se svako ko je oboleo od korone dobro oporavi, a za to je, dodaje, potrebno minimum mesec dana.

"Period od dve nedelje je neophodan da prođe od bilo koje respiratorne infekcije, a sada smo poštujući preporuke SZO i drugih medicinskih autoriteta odlučili da period za davanje krvi bude ipak mesec dana", objasnila je ona.

Za one, dodaje, koji su se vakcinisali AstraZenekom i Sputnjikom V postoji malo ograničenje za doniranje krvi od dve nedelje posle prve i druge doze, dok oni koji su primili kinesku ili Fajzerovu vakcinu mogu odmah da doniraju krv.

Navodi da građani danas mogu da doniraju krv u Institutu do 15 časova, u Valjevu u prostorijama Crvenog krsta takođe do 15 časova i do istog tog vremena u Požarevcu u domu Crvenog krsta i u Smederevu u Centru za kulturu.

Antuljeskov kaže da će se akcije dobrovoljnog davanja krvi, i redovne i vanredne, sprovoditi i u naredom periodu, ali naglašava da one ne zavise samo od Instituta, već i od njihovih saradnika - firmi, kompanija, udruženja...

Podseća da su tokom protekle godine otkazali na desetine i stotine akcija davanja krvi u firmama, kompanijama, školama i fakultetima, zbog epidemiološke situacije i rada na daljinu.

Kada je reč o projektu doniranja krvne plazme, Antuljeskov ističe da on traje neprekidno od aprila prošle godine kada je i uveden.

Kaže da imaju dovoljno davaoca krvne plazme proporcijalno broju zaraženih od korona virusa i broju zahteva.

"Oni koji su se oporavili od korone i imaju dovoljno antitela, a žele da doniraju krvnu plazmu, mogu da se jave na telefon 19819 i dobiće sve informacije za celu proceduru", rekla je Antuljeskov.

Bonus video:

01:14

TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA KOJU NISTE ČULI: Brzo je i lako, a imaćete UNIKATNA USKRŠNJA JAJA

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.