BEOGRAD NA VODI 2014. I 2021: Pogledajte, razlika je NEVEROVATNA! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen/Youtube

evidentne razlike

BEOGRAD NA VODI 2014. I 2021: Pogledajte, razlika je NEVEROVATNA! (VIDEO)

Beograd na vodi predstavlja projekat koji je u svakom smislu promenio sliku grada

Objavljeno:

Beograd na vodi postao je prava atrakcija, kako za nas, tako i za turiste. Na ovom mestu, pre par godina nije postojalo ništa. Neki bi rekli pravo ruglo i "ružniji" deo Beograda. Od tone smeća i baraka raštrkanih ispod mosta, stigli smo do veoma uređenog naselja.

Do 2015. godine, desna strana Save, ne samo da nije lepo izgledala, već je predstavljala i neku vrstu opasnosti za prolaznike. Nije se znalo da li će odatle iskočiti pas lutalica ili lopov. Nekada je ta strana Save bila asocijacija na sivilo, mrak, tišinu, bedu, glad i umor.

Beograd na vodi predstavlja projekat koji je u svakom smislu promenio sliku grada.

Projekat obuhvata izgradnju stambenih jedinica, poslovne prostore, hotel, tržni centar prodavnice i objekte koji su namenjeni za zabavu i kulturu.

Najviša zgrada u Srbiji i ovom delu Evropi trebalo bi da bude završena do kraja ove godine. Kula Beograd biće visoka 168 metara, odakle će se ceo Beograd pružati kao na dlanu.

U nastavku možete pogledati video u kome se jasno vide razlike:

Čitav prostor između Beogradske tvrđave i Bežanijske kose bio je močvarno područje kroz koji je proticala reka Sava i ispresecano mnogima kanalima, koji se tokom visokog vodostaja plavio. Između sadašnjeg mosta Gazela i Brankovog mosta je priobalni deo, čija je desna obala polovinom 19. veka isušivanjem i nasipanjem pretvorena u prostor na kome je 1884. godine izgrađena Glavna železnička stanica, a nešto kasnije i autobuska stanica. Pozajmište odakle je uzimano zemljište za nasipanje Bare Venecije 1880-1884. godine je nazvano Prokop.

U dvadesetom veku se izgradnjom Novog Beograda i proširivanjem Beograda ka Čukarici i drugim brdima ovaj prostor od oko 100 hektara našao u centru neizgrađen i zapušten. Osnovna osobina ovog prostora je da je izduženi ravničarski prostor duž desne obale reke Save oivičen lukom pobrđa što daje izgled amfiteatra odakle je i potekao naziv - Savski amfiteatar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.