POLOŽENI VENCI ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA 1941. GODINE! Goran Vesić poslao poruku koje svi treba da budu svesni!
Novo groblje, Foto: Wikipedia/Zavod za spomenike grada Beograda

sećanje na žrtve

POLOŽENI VENCI ŽRTVAMA BOMBARDOVANJA 1941. GODINE! Goran Vesić poslao poruku koje svi treba da budu svesni!

"Zaustavio se razvoj grada koji se razvijao 30-ih godina prošlog veka, vraćeni smo nekoliko decenija, ako ne i čitav vek unazad. Najstrašnije su ljudske žrtve", istakao je Vesić.

Objavljeno:

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju danas su položeni venci žrtvama koje su nevino izgubile živote u Beogradu 6. aprila 1941. godine.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi boračkih udruženja i udruženja građana, kao i čelnici Grada Beograda odali su počast stradalima u bombardovanju Beograda od strane nacističke Nemačke, u kome je poginulo između 2.500 i 4.000 ljudi.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je da se danas sećamo svih koji su stradali krvavog aprilskog jutra, u kome su izgubljeni ljudski životi, uništena materijalna dobra, istorijsko i kulturno nasleđe...

"Danas odajemo počast i negujemo sećanje na žrtve i heroje koji su se hrabro borili tokom četiri ratne godine i izvojevali pobedu i slobodu za sve nas", rekla je Kisić, uz poruku da se to ne sme nikad zaboraviti ni ponoviti.

Kaže, Srbija danas baštini tekovine antifašizma i slobodarske tradicije, a vlada je u potpunosti posvećena očuvanju dostojanstvenog sećanja na sve postradale u Drugom svetskom ratu.

"Samo jaka, stabilna demokratska Srbija može biti garant slobodnog, dostojanstvenog i kvalitetnog života njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost. Naša zemlja je deo demokratskog sveta, zasnovanog na principima, idealima antifašizma, ravnopravnosti i napretka", rekla je ministarka.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je 16. april 1941. jedan je od najtužnijih događaja u istoriji glavnog grada, dodajući da je uništeno gotovo 2.000 zgrada.

"Zaustavio se razvoj grada koji se razvijao 30-ih godina prošlog veka, vraćeni smo nekoliko decenija, ako ne i čitav vek unazad. Najstrašnije su ljudske žrtve", istakao je Vesić.

On je naveo da se danas sećamo svih onih koji su izgubili živote, a koji su znali da odlaze u smrt.

Danas je prvi put venac položio i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, a Vesić kaže da to predstavlja priznanje Nemačke i njihovo saosećanje sa žrtvama.

"To govori o tome da svi danas razumemo koliko je teška prošlost iza nas, kao i da danas u Evropi moramo da živimo zajedno, da se sećamo prošlosti i žrtava, ali i da pokušamo da sarađujemo i zajednički stvaramo Evropu u kojoj neće biti ratova", poručio je Vesić.

Kaže, obaveza svih nas je da se sećamo svake žrtve, bombardovanja, ali i da budemo zahvalni svima koji sa nama žale žrtve i izražavaju saučešće porodicama poginulih.

"Treba da razmišljamo o budućnosti u kojoj neće biti ratova i u kojoj ćemo čuvati ljudske živote i čuvati naš grad i zemlju", rekao je on.

Bombardovanjem Beograda 6. aprila 1941. godine na području Kraljevine Jugoslavije započet je Drugi svetski rat i danas se nizom manifestacija obeležava osam decenija od kako je nacistička Nemačka opustošila srpsku prestonicu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.