ENERGIJA ĆE SE PROIZVODITI NA ZELENI NAČIN: Radojičić obišao radove na postojenju u Vinči i objasnio postupak!
Zoran Radojičić, Foto: Beoinfo

velika promena

ENERGIJA ĆE SE PROIZVODITI NA ZELENI NAČIN: Radojičić obišao radove na postojenju u Vinči i objasnio postupak!

Do sada su izvedeni radovi na izgradnji prepumpne stanice u neposrednoj blizini deponije.

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je danas radove na postrojenju za preuzimanje toplotne energije u okviru kompleksa sanitarne deponije Vinča.

Radojičić je rekao da je projektom predviđeno da se preuzeta toplotna energija distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz toplane "Konjarnik", saopštila je Gradska uprava.

Toplovod će biti dužine oko devet kilometara, rekao je Radojičić i dodao da je do sada urađeno skoro četiri kilometra, a da bi ostatak trebao da bude završen do kraja godine.

Deo infrastrukture koja se gradi jesu i dve prepumpne stanice i to u kompleksu Vinča i toplani "Konjarnik", a vrednost te investicije je 23,5 miliona evra.

Radojičić je objasnio da je najvažnije što će se proizvoditi toplotna i električna energija.

"Energija će se proizvoditi na 'zeleni' način. Energija koju dobijamo spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija. Ova investicija je od izuzetnog značaja, a ušteda na godišnjem nivou je oko dva miliona evra", poručio je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da je taj projekat važan i za poboljšanje kvaliteta i komfora života sugrađana, jer će kapaciteti grejanja pomenute toplane biti veći.

Kako je naveo, kapacitet toplane na Konjarniku povećaće se bar 20 odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona sigurno će, kaže, profunkcionisati taj način zagrevanja stanova.

Ukupna snaga toplotne energije koja će se na ovaj način proizvoditi je 56,5 megavata, naveo je Radojičić.

Kada je reč o sanaciji deponije u Vinči, gradonačelnik je naglasio da je sprovodi francusko-japanski konzorcijum, a vrednost čitavog projekta je 370 miliona evra.

"Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji koji predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih na otvorenom u Evropi, te izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija", naveo je Radojičić.

Do sada su izvedeni radovi na izgradnji prepumpne stanice u neposrednoj blizini deponije.

Trenutno se izvode radovi na izgradnji transportnog toplovoda duž Smederevskog puta, a potom će se raditi pumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.