GLAVNI GRAD ĆE KRASITI NOVI SPOMENIK: Otkriveno GDE će se nalaziti i o kojoj ISTORIJSKOJ LIČNOSTI je reč
Goran Vesić, Foto: Emilija Jovanović

USKORO

GLAVNI GRAD ĆE KRASITI NOVI SPOMENIK: Otkriveno GDE će se nalaziti i o kojoj ISTORIJSKOJ LIČNOSTI je reč

Nalaziće se na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana

Objavljeno:

Kako je danas izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, spomenik despotu Stefanu Lazareviću biće otkriven u Beogradu 19. aprila.

Spomenik, rad vajara Svetomira Arsića Basare, nalaziće se na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana.

Spomenik izliven u bronzi biće visok četiri metra bez postamenta, dok će bronzani postament biti visok samo 9 centimetara, a despot Stefan će u desnoj ruci držati spušten mač a u levoj knjigu.

"Despot Stefan je prikazan s tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti", rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da nema srednjovekovnog srpskog vladara koji je značajniji za Beograd od despota Stefana Lazarevića.

Naime, Beograd je pod njegovom vlašću, 1404. godine prvi put u istoriji postao prestonica Srbije.

Od ove godine, odlukom Skupštine gradske skupštine, Nagrada grada Beograda nosi naziv "Nagrada grada Beograda - despot Stefan Lazarević”, a svi dobitnici uz povelju dobijaju i statuu koju je uradio akademik Basara, najavio je Vesić.

Zato je, kako se navodi u saopštenju gradskog sekretarijata za informisanje, planirano da se spomenik svečano otkrije u okviru manifestacije Dani Beograda, koja će se održati od 16. do 19. aprila.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.