GRADE SE ČETIRI NOVA GROBLJA U BEOGRADU! Broj sahrana povećan u odnosu na prošli mesec, prave se nova mesta!
Groblje, Foto: RINA

nova mesta

GRADE SE ČETIRI NOVA GROBLJA U BEOGRADU! Broj sahrana povećan u odnosu na prošli mesec, prave se nova mesta!

Kod grobnica se zakup i naknada za uređenje i održavanje površine plaćaju odvojeno, a cena takođe zavisi od kapaciteta grobnice.

Objavljeno:

Broj sahrana u glavnom gradu uvećan je za skoro 50 odsto u odnosu na prve tri sedmice marta prošle godine.

Ovaj podatak stiže iz JKP "Pogrebne usluge" koje uprkos tmurnoj statistici napominju da zasada uspevaju da obezbede dovoljan broj grobnih mesta. U prilog tome govori i nedavno usvojena dopuna Odluke o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju prema kojoj će u nadležnost gradskog preduzeća preći još četiri nova počivališta.

Da je trenutna epidemiološka situacija ozbiljna u prestonici svedoči i zabrinjavajuće veći broj upokojenih sugrađana. U JKP "Pogrebne usluge" su rekli da u regularnim uslovima godišnje obezbede 4.000 do 5.000 novih grobnih mesta.

I u okolnostima povećane smrtnosti to im zasada nije problem.

- U narednom periodu gradiće se četiri nova groblja koja će biti pod našim okriljem. Reč je o Bežaniji 2, Lešću 2 i grobljima u Batajnici i Kaluđerici - kažu u tom gradskom preduzeću.

Situacija u kojoj smo poslednjih godinu dana, navela je sugrađane, mahom starije dobi, da obezbede mesto za svoj večni počinak. Tako je, kako kažu nadležni, neznatno povećan i broj onih koji su zakupili grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka.

Zakup parcela i kolumbarijuma

Naknada za zakup i održavanje groba prema važećem cenovniku iznosi 1.466 dinara godišnje.

Za kasetu kolumbarijuma se kreće između 510 i 1.024 dinara godišnje u zavisnosti od broja urni koje se mogu smestiti u kasetu dok za kasetu rozarijuma pomenuta naknada iznosi između 2.065 do 3.243 dinara.

Kod grobnica se zakup i naknada za uređenje i održavanje površine plaćaju odvojeno, a cena takođe zavisi od kapaciteta grobnice.

- Grob se ne može zakupiti za života već se dodeljuje nakon smrti prema prebivalištu preminulog na jednom od otvorenih beogradskih groblja u nadležnosti našeg preduzeća: na Novoj Bežaniji, Lešću, Orlovači i groblju Zbeg. Sa druge strane, to nije slučaj sa grobnicama, a njihova cena zavisi od kapaciteta i kamena koji se koristi. Kreće se od 250.000 dinara pa naviše - kažu u preduzeću.

Na prestoničkim grobljima u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge" još ima dovoljno mesta u rozarijumima i kolumbarijumima gde se smešta pepeo pokojnika. Navedene kasete se mogu naći na gotovo svim grobljima pod okriljem ovog preduzeća. Kremirani posmrtni ostaci se takođe mogu rasuti u Vrtu sećanja na Novom groblju.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.