Poništena građevinska dozvola za izgradnju gondole na Kalemegdanu
Poništena građevinska dozvola, Foto: Filip Plavčić

VAŽNO

Poništena građevinska dozvola za izgradnju gondole na Kalemegdanu

Upravni sud je u potpunosti usvojio argumentaciju pravnog tima RERI-ja

Objavljeno:

Upravni sud je doneo presudu kojom se uvažava tužba Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i poništava građevinska dozvola za izgradnju gondole na Kalemegdanu, izdata od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od 01. aprila 2019. godine.

Upravni sud je u potpunosti usvojio argumentaciju pravnog tima RERI-ja, konstatujući, između ostalog, da je izvođenje pripremnih radova bilo pravno nemoguće bez prethodno pribavljene saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, saopštio je RERI.

"RERI se najiskrenije zahvaljuje Evropa Nostri koja nam je pružila stručnu podršku, kao i svim stručnjacima, nevladinim organizacijama, aktivistima i medijima koji su nepokolebljivo branili Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu", navodi se u saopštenju.

Agencija Tanjug imala je uvid u presudu po kojoj je Upravni sud, takođe, naložio Ministarstvu da donese "novo i na zakonu zasnovano rešenje", a u skladu sa primedbama iznetim u presudi.

Takođe, Ministarstvo je ovom odlukom suda obavezano da tužiocu – Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) – nadoknadi troškove upravnog spora od 34.500 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema presude, dok je odbijen zahtev Grada Beograda za naknadu troškova upravnog spora, kao zainteresovanog lica u ovom sporu.

Ukinutim rešenjem bilo je dozvoljeno investitoru Javnom preduzeću "Skijališta Srbije" i sufinansijeru Gradu Beogradu izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole "Kalemegdan" koji obuhvataju postavljanje gradilišne ograde, postavljanje instalacija i opreme privremenog karaktera za potrebe izvodenja radova, zemljane radove i radove na stabilizaciji terena i osiguranja iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.