VESIĆ NAJAVIO: Proširićemo linije BG voza!
Goran Vesić, Foto: Youtube/printscreen

najavljeno

VESIĆ NAJAVIO: Proširićemo linije BG voza!

Istovremeno sa izgradnjom metroa želimo da proširimo linije Bg voza

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u Moskvi razgovarao o projektu proširenja linija Bg voza koji treba da poveže prigradske opštine i bude kompatibilan sa izgradnjom metroa u Beogradu.

Vesić je u Beogradskoj hronici na RTS-u podsetio da metro u Beogradu počinje da se gradi u novembru, da će prva linija biti završena do 2028. godine, a druga do 2030. godine.

"Istovremeno sa izgradnjom metroa želimo da proširimo linije Bg voza. U prvoj fazi hoćemo da nabavimo 39 kompozicija i rekonstruišemo preko 200 kilometara šina i izgradimo oko 80 kilometara šina", najavio je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da Bg voz saobraća od Ovče do Batajnice i od Beograda do Mladenovca i Lazarevca, saopšteno je iz Sekretarijata za inforimasanje Grada Beograda.

"Želimo da sa Bg vozom povežemo Zemun sa Surčinom, budućim Nacionalnim stadionom i aeorodromom 'Nikola Tesla'. Kasnije da se povežu Beograd i Obrenovac, kao i da se urade dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu. Cilj je da ta mesta, uključujući Sopot i Barajevo budu povezani brzim vozovima u špicu na 15 minuta i van špica na pola sata. U gradu će taj takt biti na 10 minuta u špicu, na 20 minuta van njega", rekao je Vesić.

Kako je naglasio, na taj način će se omogućiti da se sve prigradske opštine potpuno integrišu sa gradom.

"Tada će stanovnici moći bez problema da rade u centru grada, ili obrnuto. To će nam omogućiti drugačiji razvoj grada, jer će se sve više ljudi naseljavati na mestima gde funkcioniše prigradska železnica, što je slučaj i u Moskvi. Na taj način ćemo rasteretiti i grad", rekao je Vesić.

On je najavio da će do 2030. godine u Beogradu dominantan biti šinski sistem saobraćaja, kao osnovni podsistem javnog prevoza.

"Imaćemo dve linije metroa i Bg vozom biće povezane sve prigradske opštine, osim Grocke. Pored toga predviđeno je i proširenje tramvajske mreže za oko 100 kilometara, uključujući linije na levoj obali Dunava i Bežaniji", najavio je Vesić.

Beograd do 2030. godine, rekao je, više neće imati autobuse na dizel gorivo.

"Predviđeno je da svi autobusi javnog gradskog prevoza budu električni ili hibridni, ili da se kreću na prirodni gas. To znači da ćemo 2030. godine biti po svim ekološkim standardima", istakao je Vesić, podsetivši da je Pariz takav zadatak sebi dao do 2025. godine.

Bonus video:

01:11

UŽAS KOD ČAČKA, SVEDOCI OTKRIVAJU ŠTA SE DESILO: Voz udario ženu, u kritičnom stanju prevezena u bolnicu (VIDEO)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.