DA LI JE PANDEMIJA UTICALA NA ZAPOŠLJAVANJE U BEOGRADU? Objavljeni su novi podaci!
Zoran Radojičić, Foto: Printscreen/Youtube

nove informacije

DA LI JE PANDEMIJA UTICALA NA ZAPOŠLJAVANJE U BEOGRADU? Objavljeni su novi podaci!

U prethodnih pet godina stopa nezaposlenosti pala je u našem gradu sa 17 na blizu devet odsto

Objavljeno:

Pandemija kovida-19 nije uticala na povećanje broja nezaposlenih u Beogradu, podaci su Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a prema rečima gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u prethodnih pet godina stopa nezaposlenosti u Beogradu pala je sa 17 na blizu devet odsto.

Radojičić je danas posle održanog sastanka sa direktorom NZS Zoranom Martinovićem rekao da nije bilo reči o svemu što je po pitanju povećanja broja zaposlenih u Beogradu urađeno od 2015. godine, saopštio je Beoinfo.

"U prethodnih pet godina stopa nezaposlenosti pala je u našem gradu sa 17 na blizu devet odsto, a u jednom trenutku je 120.000 sugrađana čekalo zaposlenje. Sada taj broj iznosi više od 66.000, a to je rezultat dobre saradnje NSZ i Saveta za zapošljavanje Grada Beograda", navodi on.

Ističe da je primer dobre prakse Naučno-tehnološki park na Zvezdari, gde je oko 1.000 mladih, visoko edukovanih, prevashodno IT stručnjaka, pronašlo zaposlenje.

Na taj način smo te mlade ljude zadržali u Beogradu, odnosno u Srbiji, umesto da egzistenciju "potraže" u Nemačkoj, Kanadi ili nekoj drugoj zemlji.

To su cenjeni stručnjaci koji se bave inovacijama i predstavljaju našu šansu da budemo konkurentni na svetskom tržištu, kazao je Radojičić.

Ukazuje da su tokom prethodne godine 833 osobe sa invaliditetom dobile posao, zahvaljujući naporima NZS i Saveta za zapošljavanje Grada Beograda.

" Razgovarali smo o usklađivanju lokalnog akcionog plana sa nacionalnim koji je trenutno u nacrtu i očekujem da uskoro bude usvojen. U skladu sa tim planovima, u budućnosti ćemo raditi na zajedničkim projektima. Jedna od ideja je i organizovanje sajma zapošljavanja u narednom periodu, koji je tokom minulih godina po pravilu bio veoma uspešan", navodi gradonačelnik.

U toku prošle godine je sa evidencije NZS zaposleno 35.000 ljudi.

Važno nam je da u Beogradu postoje velike infrastrukturne investicije koje obezbeđuju konstantni "dotok" velikih i značajnih projekata, ukazuje on.

"Takvi projekti otvaraju nova radna mesta, a danas smo imali sastanak sa predstavnicima Francuske privredne komore. Dovođenjem kompanija koje imaju dobre ideje i žele da rade u Beogradu, direktno obezbeđujemo nova radna mesta. To je jedan od glavnih pravaca razvoja našeg grada, kako bi mladi ljudi imali izbor kvalitetnih radnih mesta prilikom nastojanja da pronađu posao", kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, zaključak današnjeg sastanka je da Grad Beograd ima dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i da će zajedničkim naporima do kraja tekuće godine biti obezbeđena dodatna sredstva za startapove i druge programe koji će mladim ljudima pomoći u pronalaženju posla.

U vreme pandemije broj lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nije se povećao i ostao je gotovo identičan onom u istom periodu 2020. godine.

Dodaje da se broj lica na evidenciji na nivou Beograda kontinuirano smanjivao, što znači da postoji stabilnost na tržištu rada, koja će se u narednom periodu podsticati uz očuvanje radnih mesta i zapošljavanje.

"Projekat 'Moja prva plata' je značajan za Beograd, a imamo ideju da pomognemo najboljim studentima sa različitih fakulteta da lakše pronađu posao, kako u gradskim sekretarijatima, tako i u javnim preduzećima. Želimo da im ponudimo adekvatna mesta i na taj način zadržimo najbolje studente. Na teritoriji grada Beograda je u ovaj projekat je uključeno oko hiljadu ljudi", pojašnjava gradonačelnik. Pozitivno je što se očekuje da će više od polovine tog broja ostati u radnom odnosu u okviru organizacija u kojima obavljaju ovo stručno usavršavanje, kaže on.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da su na današnjem sastanku sa gradonačelnikom, analizirana dosadašnja dostignuća, kao i budući pravci saradnje, imajući u vidu da je ovo godina kojoj se mora posvetiti posebna pažnja, a naročito očuvanje postojećih radnih mesta i afirmisanje novog zapošljavanja.

"Vrlo je važno da na svim nivoima prepoznamo potrebu subvencionisanja i pomoći poslodavcima u ovim teškim vremenima. Zahvaljujući pomoći države i lokalnih samouprava, na nivou Srbije stopu nezaposlenosti još uvek imamo ispod deset procenata", istakao je Martinović.

Podsetio da je Vlada Srbije nedavno usvojila novu strategiju zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, a da se sledeće nedelje očekuje usvajanje novog nacionalnog akcionog plana za zapošljavanje.

Sastanku je prisustvovao i zamenik direktora Filijale za grad Beograd NSZ Siniša Knežević.

Bonus video:

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.