RADI SE NA UNAPREĐENJU KVALITETA VAZDUHA U PRESTONICI! Radojičić objasnio šta je već urađeno po tom pitanju!
Zoran Radojičić, Foto: Printscreen

pažnja

RADI SE NA UNAPREĐENJU KVALITETA VAZDUHA U PRESTONICI! Radojičić objasnio šta je već urađeno po tom pitanju!

Radojičić je rekao i da borba protiv korona virusa još nije završena, bez obzira na vakcinaciju velikog broja ljudi.

Objavljeno:

Gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da je zagađenje vazduha jedna od najvažnijih tema u ovom delu Evrope i da zato Grad Beograd radi na unapređenju kvaliteta vazduha, ali i drugih faktora koji se tiču životne sredine.

On je za TV Prva rekao da su individualna ložišta, kao i saobraćaj, glavni razlog zagađenja vazduha.

"Iz tog razloga je posebno važna obilaznica koja će posle toliko decenija da se završi, kako tranzit koji ide iz jednog dela Evrope u drugi ne bi prolazio kroz centar Beograda. Radimo i obilaznice i unutrašnje prstenove koji će takođe izmestiti saobraćaj na rubove grada", naveo je Radojičić.

Gadonačelnik napominje da je unapređenje gradskog saobraćaja postignuto i kupovinom novih autobusa.

"Imaćemo uskoro novu eko-liniju sa deset novih električnih autobusa koji će ići od Beograda na vodi do Sportskog centra 'Milan Gale Muškatirović", a trenutno imamo jednu takvu liniju koja ide od Vukovog spomenika do Belvila", rekao je gradonačelnik.

Najavio je i kupovinu 100 novih autobusa koji idu na gas, što je, kaže, prihvatljivo po evropskim standardima.

"Ovaj problem se ne može rešiti preko noći, te iz tog razloga moramo iz dana u dan da radimo na njegovom rešenju", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik kaže da jedan gradski autobus zamenjuje 500 metara kolone automobila i navodi da na republičkom nivou treba rešavati pitanje kvaliteta automobila koji se uvoze u Srbiju.

"Nastavljamo da unapređujemo gradski saobraćaj dok ne bude završen metro, jer je to jedna od ključnih stvari koje će rešiti problem mobilnosti u Beogradu", navodi Radojičić.

Takođe, kaže da se desetogodišnjom strategijom uređuje šinski saobraćaj i to električnim vozovima ali i tramvajima, što će sve biti deo mreže koja će uticati na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Radojičić je rekao i da borba protiv korona virusa još nije završena, bez obzira na vakcinaciju velikog broja ljudi.

"Poruka je jasna, još je rano za opuštanje. Podaci govore o tome da poslednjih dana ponovo dolazi do porasta broja pregleda. Naime, imamo oko 26.000 pregleda nedeljno u ambulantama, što ukazuje na veći broj ostvarenih pregleda nego u prethodnom periodu", kaže Radojičić.

Naglasio je važnost poštovanja epidemioloških mera i istakao da je vreme pandemije "ratno stanje", a da su lekari i medicinske sestre u prvim redovima odbrane.

"Krizni štab sluša epidemiologe pa mislim da će odluka ići u dva pravca, ili da se mere pojačaju ili da se nađu mehanizmi da se mere koje postoje sprovode. Dogovorićemo se zajedno i treba nam podrška građana", rekao je Radojičić, koji je uveren da ćemo na jesen, ukoliko se nastavi ovom dinamikom vakcinacija, približiti kolektivnom imunitetu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.