ZOVEM SE SREĆKO, A MAMA ME JE NAPUSTILA KAD SAM BIO BEBA! Posetili smo i mazili NAJSLAĐU MARU u Srbiji! (VIDEO)
Mazili smo najslađu maru, Foto: Emilija Jovanović

BEO ZOO VRT

ZOVEM SE SREĆKO, A MAMA ME JE NAPUSTILA KAD SAM BIO BEBA! Posetili smo i mazili NAJSLAĐU MARU u Srbiji! (VIDEO)

Srećko kada se rodio, kako nam je ispričao naš biolog Kristijan Ovari, nije imao toliko sreće

Objavljeno:

Ekipa portala Espreso danas je posetila Beo Zoo vrt. Želeli smo da se upoznamo sa njegovim novim stanovnikom i najslađom bebom, pantagonijskom marom, starom tek nedelju dana.

Naime, nije više ''Mara'', nego Srećko, kome smo danas uz najmlađe posetioce Zoo vrta kumovali novo ime. Kada se rodio, nije imao toliko sreće, ispričao nam je naš biolog Kristijan Ovari.

Zoo vrt
foto: Emilija Jovanović
Zoo vrt
foto: Emilija Jovanović

''Naime, kada su se rodili, tada je temperatura prelazila minus osam stepeni i sticajem oklonosti njegova majka je uspela da izgubi kontakt sa njim, i on se jadan smrzao, pa smo mislili da će da ugine.'' - kazao je biolog.

Zoo vrt
foto: Emilija Jovanović

,,Ali došao je ključan trenutak kada Srećko nije predao svoju borbu za život, tako da nismo ni mi mogli da je predamo'', sa radošću nam je objašnjavao Kristijan.

Zoo vrt
foto: Emilija Jovanović

,,On je u stvari jedno klasično morsko prase koje spada u veliki grupu južnoameričkih glodara. Srećka nazivaju još i patagonijski zec, jer naseljava Patagoniju i po ekologiji najviše podseća na zeca'', objasnio nam je Kristijan.

Patagonijska mara na svet donosi samo dva mladunca, a nerado tri.

Srećko je pokupio simpatije i pažnju svih prisutnih posetilaca, a deca su je sa najvećom radošću dočekala.

Kristijan je naglasio da su ovakve životinje od izuzetnog značaja upravo zbog ovih mališana posetilaca, jer to je najbolji način da iz neposredne blizine imaju neposredni kontakt sa životinjama.

Zoo vrt
foto: Emilija Jovanović

I upravo kroz tu empatiju se razvija ljubav prema životinjama.

Zoo vrt, zološki vrt
foto: Emilija Jovanović

Naš biolog, Kristijan, nam je najavio ''baby boom'' u Beo zoo vrtu, tako da nas u narednom periodu očekuju mladunci supova, ali i brojnih ptica, dok jedan mali kengur polako izviruje iz mamine torbe.

,,Svi ovi mališani su bitni iz jednog razloga, a to je što su ambasadori svoje vrste i ukazuju na jednu problematiku koja počinje da bude sve veći trend, a to je sve veći proces izumiranja usled ljudske delatnosti. Brojne životinje se suočavaju sa gubitkom svog staništa zbog nestajanja uvidu izgradnje gradova, oranica, plantaža.

Zoo vrt, zološki vrt
foto: Emilija Jovanović

Patagonijska mara je glodavac koji živi na argentinskim suvim pašnjacima. Izgledom podseća na zeca zbog njenih izduženih ušiju i udova. Mare su uglavnom dnevne životinje te se najviše hrane travom, ali i bilo kojom dostupnom vegetacijom ili voćem. Mare se „zaljubljuju“ u jednoga partnera do kraja života. Ipak, brigu oko mladunaca vodi ženka, dok mužjak uglavnom pazi na opasnosti od grabljivica.

1 / 12 Foto: Emilija Jovanović

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.