PREDSTAVLJENI AKCIONI PLANOVI ZA ZELENI GRAD U PRESTONICI! Gradonačelnik kaže da se radi o velikoj investiciji!
Zoran Radojičić, Foto: Printscreen/Youtube

ulaganje u beograd

PREDSTAVLJENI AKCIONI PLANOVI ZA ZELENI GRAD U PRESTONICI! Gradonačelnik kaže da se radi o velikoj investiciji!

Podsetila je da je Beograd član velike porodice zelenih gradova, koju čini više od 40 gradova.

Objavljeno:

U Beogradu su danas predstavljeni akcioni planovi za zeleni grad i održivu energiju i klimu, a gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da je reč o strateški važnim planovima koji predviđaju razvoj prestonice narednih deset godina u oblasti zaštite životne sredine, a obuhvataju projekte vredne 5,2 milijarde evra.

Od toga je, naveo je gradonačelnik, 770 miliona evra planirano da se investira u tretman otpadnih voda, 300 miliona u energetsku efikasnost, 100 miliona u ozelenjavanje, 20 miliona u dva reciklažna centra...

"To su samo neki od projekata koje želimo da kroz ova dva akciona plana uradimo u Beogradu u narednih deset godina. Veliko mi je zadovoljstovo da je Grad Beograd aktivno učestvovao u pripremi planova i pokazao da ima kapaciteta, znanja i želje da se Beograd u tom pravcu razvija u narednih deset godina", rekao je Radojičić.

Javna rasprava o planovima, koji su predstavljeni na konferenciji u Starom dvoru, otvorena je danas i trajaće tri nedelje, nakon čega će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo ove planove zajedno sa konsultantima Evropske banke za obnovu i razvoj doveli do ove faze. Ovo je samo jedan od koraka, sledeći je da se posle javne rasprave usvoje na Skupštini grada, a zatim i realizuju", rekao je Radojičić.

Dodao je da će za pet godina biti izvršena revizija dokumenata kada će se, u zavisnosti od toga kako su se sprovodili i implementirali, videti da li su potrebne neke korekcije i unapređenja.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da planovi koji su danas predstavljeni obuhvataju mnogo aspekata razvoja Beograda i pozvala javnost da učestvuje u javnoj raspravi.

Podsetila je da je Beograd član velike porodice zelenih gradova, koju čini više od 40 gradova.

"Evropska banka za obnovu i razvoj je pre nekoliko godina, zajedno sa drugima, prepoznala koliko veliku ulogu gradovi imaju u klimatskim promenama i koliko veliku ulogu moraju da imaju da smanje naš uticaj na životnu sredinu", rekla je Hargitai.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.