(ANKETA) KOJI VAM SE PREDLOG ZA IZGLED VAGONA NAJVIŠE SVIĐA? Prva ANKETA o BG METROU
BG metro, Foto: Ministarstvo finansija

GLASAJTE

(ANKETA) KOJI VAM SE PREDLOG ZA IZGLED VAGONA NAJVIŠE SVIĐA? Prva ANKETA o BG METROU

Srpska delegacija danas je najpre razgovarala sa generalnim direktorom kompanije Alstom Henrijem Pupart Lafaržom

Objavljeno:

Delegacija Republike Srbije, predvođena ministrom finansija Sinišom Malim, nastavila je danas posetu Francuskoj sastancima u kompaniji „Alstom“, koja će raditi na projektu izgradnje beogradskog metroa. U delegaciji se nalaze i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar.

Srpska delegacija danas je najpre razgovarala sa generalnim direktorom kompanije Alstom Henrijem Pupart Lafaržom, nakon čega su članovi delegacije prisustvovali prezentaciji šest vagona beogradskog metroa, od kojih su izabrana četiri. Kako je ministar objasnio, dizajneri Alstoma, koji imaju najbolje reference u tom poslu, su dali predlog za pomenute dizajne.

Građani će, kaže ministar, uskoro birati između pomenuta četiri modela.

„Građani Beograda i Srbije daće svoj glas do kraja godine onom dizajnu koji će na kraju biti implementiran u projekat beogradskog metroa, za model koji će Beograđane i goste prestonice voziti prvom linijom. Do kraja godine očekujemo početak radova na Makiškom polju“, istakao je Mali.

Napomenuo je da je srpska delegacija imala priliku da sagleda prednosti i nedostatke ponuđenih modela.

„Dizajneri Alstoma su nam danas predstavili četiri alternativna dizajna za izradu beogradskog metroa. To je dizajnerski tim, najbolji na svetu. Radili su najveći broj metroa, u najviše gradova na svetu. Dva predloga su malo tradicionalnija, sa motivima srpske zastave, a dva su vezana za Savu i Dunav, kao simbole Beograda“, napomenuo je Mali.

On je rekao da je najpre bio održan tehnički deo sastanka sa Alstomom, a da je zatim bilo reči i o finansijama, odnosno da se razgovara sa potencijalnim bankama iz Francuske koje će finasirati francuski deo projekta.

1 / 6 Foto: Ministarstvo finansija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će građani imati priliku da pogledaju kako će izgledati metro u specijalnom prostoru koji će u tu svrhu biti napravljen na Trgu Republike.

„Građanke i građani Beograda imaće priliku da vide kako izgleda beogradski metro u show room-u koji ćemo napraviti na Trgu republike. Pored toga obićićemo svaku beogradsku opštinu i pokazati ljudima kako će izgledati metro, gde će biti stanice i kakve će sve koristi imati od metroa. Ovo je istorijski posao, radi se za vekove i zato svi treba da učestvujemo u tome. Grad Beograd će raspisati arhitektonski konkurs za idejno rešenje svake stanice pojedinačno, pozvaćemo naše domaće mlade arhitekte da u tome učestvuju, kao što smo uradili i za linijski park. Svaka stanica metroa govoriće o tom delu Beograda, o istoriji Beograda i o istoriji Srbije, i zato će naš metro biti jedinstven“, istakao je Vesić.

Srpska delegacija je u nastavku dana imala priliku da se vozi linijom 14 koja je najnovija i otvorena u decembru prošle godine. Ona je potpuno automatizovana, upravo onakva kakva će biti i linija u Beogradu.

Članovi delegacije će sutra nastaviti posetu Francuskoj posetom Lionu, gde će obići metro u tom gradu koji je po kapacitetu i veličini sličan budućem beogradskom metrou, a posetiće i kompaniju „Ežis“, koja takođe učestvuje u ovom projektu.

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati železničku stanicu Zemun i Mirijevo, biće duga 19,2 kilometra i imaće 20 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu.

Takođe, kroz samu Studiju izdvodljivosti radi se konceptualno rešenje treće linije koja treba da obuhvati delove grada koji nisu pokriveni sa prve dve linije metroa i BG vozom.

U gradnji će se koristiti najsavremenija tunelska mašina (tunnel boring machine - TBM), takozvana krtica. Izgradnja te mašine za probijanje tunela, koja će biti dugačka oko 100 metara, traje oko 13 meseci, a još tri meseca je potrebno za njeno sklapanje. Mašina se pravi u skladu sa geološkim uslovima terena na kojem će raditi.

Koji se vama izgled vagona najviše dopada? Zbog čega? Pišite nam u komentarima...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.