HOROR U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Vaspitačice navodno zatvaraju decu u špajz, pa ih TUKU! Roditelji očajni
Privatna predškolska ustanova, Foto: Profimedia

JEZIVO

HOROR U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Vaspitačice navodno zatvaraju decu u špajz, pa ih TUKU! Roditelji očajni

Jedan od ogorčenih i još više uplašenih roditelja ispričao nam je da njegovo dete već izvesno vreme dolazi istraumirano iz “Zamka”

Objavljeno:

Užasne scene iz Zvečanske o kojima je brujala cela Srbija deluju kao zabavni film u odnosu na snimke iz vrtića “Zamak” u beogradskom naselju Voždovac. Na njima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, viče na njih dok ona jecaju i još mnogo toga.

Našem listu javilo se nekoliko roditelja s tvrdnjama da im decu maltretiraju u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi, na adresi Vojvode Vlahovića 21/n. Kako su nam rekli, mališani se iz obdaništa vraćaju istraumirani, a ujutro, bukvalno, mole da ih ne vode tamo.

JEZIVE SCENE

Tragom njihove priče došao je u posed blago rečeno jezivih snimaka. Na jednom od njih vaspitačica kojoj se ne vidi jasno lice, bukvalno, drži pritisnutog na pod dečačića od dve-tri godine koji sve vreme plače (kasnije smo od roditelja čija deca idu u taj vrtić saznali da se radi o detetu s blagim oblikom autizma). Ista vaspitačica tom detetu na silu gura cuclu u usta, s obe ruke ga grubo diže s poda.

Na drugim snimcima vidi se kako vaspitačica izvlači troje dece iz neke vrste improvizovanog špajza. Od roditelja smo čuli da decu u tu prostorijicu, koja više liči na pregradu ormana, zatvaraju kad nisu dobra.

Jedan od ogorčenih i još više uplašenih roditelja ispričao nam je da njegovo dete već izvesno vreme dolazi istraumirano iz “Zamka”.

Pamtimo slike iz Zvečanske

Srbija je 2019. brujala o jednom sličnom slučaju. Tada su se pojavili snimci na kojima negovateljica u domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj Đurđija Alempijević izrazito grubo postupala prema jednom mališanu. Ona je optužena i suđeno joj je zbog zlostavljanja deteta pošto je, noseći mobilni telefon u levoj ruci, desnom grubo nosila malog N. M. Unela je dete u prostoriju tako ga noseći do kreveta, pa ga je zatim, koristeći samo desnu ruku, bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon. Zatim je fotografisala drugo dete N. N., koje je bilo u krevecu pored, što je najstrože zabranjeno.

Alempijevićeva je osuđena na osam meseci zatvora uslovno. Takođe, četiri godine ne sme da radi s decom.

– Sin ujutro zapomaže da neće da ide u obdanište. S obzirom na to da su se takve scene ponavljale, zapitao sam se šta se dešava. Stupio sam u kontakt s drugim roditeljima i saznao da je i kod njih slično. Malo-pomalo došli smo do šokantnih saznanja – objašnjava naš sagovornik i dodaje:

– U grupi je jedan dečak koji je blago autističan. Kako smo saznali, kad ne mogu da ga umire pošto ponekad plače, na silu mu nabiju cuclu u usta. Takođe, deci koja uopšte ne nose pelene van vrtića stavljaju ih da bi imali manje posla oko njih. Snimci koje sam video su za mene zaprepašćujući. Način na koji hvataju i guraju decu, kako se deru na njih, pa to nije normalno.

NIŠTA NE ZNA

Kada su novinari Srpskog telegrafa pozvali vrtić da provere šta se dešava, javila se jedna vaspitačica, koja je uporno ponavljala da ne zna o čemu se radi. Nije želela da kaže ime, već nas je uputila na vlasnika vrtića Duška Glušca. On je, bar nam je tako rekao, iznenađen našim saznanjima.

– Ja ne znam ni za kakve primedbe. Niko od roditelja se nije žalio, a da ja znam. Vaspitačice svakodnevno komuniciraju sa roditeljima. Niko mi ništa nije rekao. To što ste vi na snimcima videli i sada mi pričate deluje mi netačno. Koliko ja znam, neki veći propusti ne postoje, možda se nešto sitno provuče… Svakako želim da pogledam snimke koji potvrđuju priču. Ukoliko to bude tačno, mi ćemo, kao ustanova, reagovati i vaspitačice koje su krive, ako su krive, biće sankcionisane – rekao je on, ne želeći da se upušta u dalje komentare.

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.