POČELA RASPRAVA O KVALITETU VAZDUHA: Evo šta će Grad Beograd preduzeti u narednom periodu, oglasio se i Vesić!
Grad Beograd, Foto: Nebojša Mandić

ZAUSTAVLJANJE ZAGADJENJA

POČELA RASPRAVA O KVALITETU VAZDUHA: Evo šta će Grad Beograd preduzeti u narednom periodu, oglasio se i Vesić!

Javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu počela je danas i trajaće 15 dana...

Objavljeno:

Na zvaničnom sajtu Skupštine grada Beograda objavljen je Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih deset godina, sa presekom u narednih pet godina, a podrazumeva kratkoročne i dugoročne mere, rekao je Vesić i podsetio da je plan razrada 43 mere protiv zagađenja vazduha koje je predložio pre oko godinu dana.

Dodao je da je jedna od kratkoročnih mera povećanje učestalosti pranja ulica čime se smanjuje resuspenzija redukovanih čestica.

- Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni tako da sada ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine kupujemo još četiri cisterne na gas i deset elektro čistilica. Kupujemo stotinu novih autobusa na gas za gradski prevoz, u skladu sa odlukom Grada da ubuduće sva vozila u komunalnom sistemu grada budu ili na prirodni gas, hribridna ili električna - rekao je Vesić gostujući na Studiju B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Vesić je naglasio da je posebno važno da građani budu tačno i pravovremeno informisani o zagađenju.

- Naše merne stanice su veoma stare i neprecizne tako da će ove godine biti kupljeno 25 novih mernih stanica koje će ne samo precizno i tačnije, pošto ćemo pokrivati više mesta u gradu, meriti zagađenje već će imati softver koji će predviđati zagađenje, tako da će građani moći da dobijati prognoze - rekao je Vesić i dodao da će to omogućiti da se građani na vreme zaštite od štetnih uticaja.

Goran Vesić, Spomenik
foto: Emilija Jovanović

Naveo je da će Grad Beograd u okviru projekta "pametan grad" obezbediti 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenja.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 autobusa na prirodni gas u narednih pet godina i izgradnju 50 novih kilometara tramvajske mreže.

- Već ove godine raspisujemo tender za javno-privatno partnerstvo za rečni prevoz. Izgradićemo dva tunela u gradu, posebno onaj od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto se smanjuje saobraćaj - rekao je Vesić.

Tu je, kaže, i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala što će biti urađeno u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta uz subvencije, nove pešačko - biciklističke staze, umanjenje doprinosa za građevinsko zemljište za one koji budu gradili energetski efikasne zgrade.

Takođe, pomenuo je i postavljanje 120 javnih punjača za električne automobile, gasifikaciju čitave teritorije Beograda koja će biti završena do kraja sledeće godine i nastavak izgradnje toplovodne mreže.

Vesić je naglasio da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu.

- Uradili smo novu deponiju koja ima postrojenje za preradu otpadnih voda, a metan gas koristimo za zagrevanje Beograda. Kako bismo to uspeli upravo završavamo toplodalekovod od deponije Vinča do toplane na Konjarniku u koji smo uložili 24 miliona evra - rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.