PAZITE, OPET RADOVI! OVO se menja na TRGU REPUBLIKE
Redovne aktivnosti, Foto: Filip Plavčić

unapređenje

PAZITE, OPET RADOVI! OVO se menja na TRGU REPUBLIKE

Novo ruho poznatog trga

Objavljeno:

JKP „Zelenilo - Beograd“, Beograd će u sutra u sklopu redovnih aktivnosti na zameni drvorednih stabala, u okviru koje je, ove godine zamenjeno oko 230 sadnica u našem gradu, započeti radove na zameni stabala na Trgu republike i na površini ispred TC „Staklenac“.

Pojedina stabla vrste gorski javor, koja su prethodno bila zasađena na Trgu republike, biće izvađena, a na njihovo mesto biće zasađene visokokvalitetne sadnice platana visine 10 metara, saopšteno je iz "Zelenila".

Kako dodaju, ove sadnice JKP „Zelenilo - Beograd”, Beograd nabavilo je tokom jeseni kako bi na našem centralnom trgu bila zasađena ova kvalitetna stabla velike visine.

foto: Printscreen/JKP Zelenilo Beograd

Na ovaj način, rekonstruisani Trg republike dobiće ujednačen izgled po pitanju vrste drveća koje će ga krasiti, čime će estetski doživljaj biti unapređen, saopštavaju.

Krošnje ovih stabala moći će da se orezuju posebnom tehnikom i da se oblikuju na različite načine kako se to radi na velikim trgovima u svetskim metropolama.

Na Trgu republike će biti zasađeno ukupno 12 stabala platana. Sadnice gorskog javora, koje su u dobrom stanju, će sa Trga republike biti presađene na druge lokacije u gradu, u skladu sa planom sadnje JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd.

Po završetku sadnje na Trgu republike, tokom naredne nedelje će se nastaviti sadnja novih sadnica i na površini ispred tržnog centra „Staklenac“, gde će, umesto lipa, biti zasađene sadnice jasena, njih ukupno devet.

- Kvalitetne sadnice platana i jasena, koje će biti zasađene su „školovane“ u rasadniku i već su dostigle zavidne dimenzije. Zbog toga će nova stabla u veoma kratkom vremenskom periodu po sadnji dati estetski efekat ulepšavanjem gradskog pejzaža i ostvarivati sve ekološke funkcije koje vrši zelenilo u gradskim sredinama - zaštita od buke, prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ublažavanje temperaturnih ekstrema i regulacija mikroklime Trga republike, ublažavanje udara vetrova i slično - navodi se u saopšenju.

Na ovaj način biće unapređen izgled i funkcionalnost Trga republike i njegove okoline, na radost Beograđana i gostiju našeg grada, zaključuje se.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.