TIRŠOVA ODOLEVA I PORED SNAŽNIH UDARA KORONE: Ovo je njena tajna
Siniša Dučić, Foto: Zorana Jevtić

BORBA PROTIV KORONA VIRUSA

TIRŠOVA ODOLEVA I PORED SNAŽNIH UDARA KORONE: Ovo je njena tajna

Bore se da ne dozvole ulazak virusa u ustanovu kako se niko od pacijenata ne bi zarazio

Objavljeno:

U periodu od januara do septembra u specijalističkim ambulantama, službama hitne i hirurške ambulante pedijatrije pregledano je skoro 100.000 dece i urađeno više od 3.000 operacija. Trenutno nemamo nijednog pacijenta pozitivnog sa kovid infekcijom na klinici. Do pre dva dana imali smo samo jednog, dete je primljeno zbog povrede glave, a nakon rutinskog testiranja ustanovljeno je da je pozitivno, izolovan je na kovid odeljenju i nema znakova komplikacija, priča za “Blic” doc.dr Siniša Dučić, v. d. direktora Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

Lekari, medicinske sestre i tehničari, ali i ostalo nemedicinsko osoblje već devet meseci otkad je počela epidemija virusom Covid-19, bore se da ne dozvole ulazak virusa u ustanovu kako se niko od pacijenata ne bi zarazio.

- Dečja klinika i Institut za majku i dete su najveće i vodeće ustanove za lečenje dece u regionu. Naše specijalističke ambulante rade sve vreme epidemije. Operativni program se obavlja sa izvesnim restrikcijama. Značajno je redukovan elektivni operativni program, pošto je sada pik infekcije. Radimo hitna stanja, pacijente sa tumorima, kao i sve ostale pacijente čije odlagnje lečenja bi moglo uticati na lošiji ishod lečenja ili lošiji kvalitet života. Imali smo pacijente kovid pozitivne, ali kao što znate najveći broj pacijenata sa infekcijom je lečen u Bolnici “Dragiša Mišović”. Kod nas su lečeni najteži pacijenti, koji njih 6 je stanje zahtevalo respirator, svu si uspešno oporavljeni. Imali smo jedan aktivan kovid, četiri komplikacije kovida, kao i novorođenče pozitivne majke. Pored toga jedan pacijent koji se dijalizira je imao znake kovid infekcije te je bio jedno vreme hospitalizovan i sada je otpušten kući. Takođe pacijenti koji su došli zbog nekog drugog oboljenja, a u toku rutinskog testa im je otkriven kovid su hospitalizovani na kovid odeljenju, otprilike oko tridesetak pacijenata je lečeno sa potvrđenim kovid testom - objašnjava dr Dučić.

Prema rečima direktora, ova ustanova je preduzela sve mere kako bi sprečila ulazak infekcije, na samom ulazu u kliniku je postavljena prijemna trijaža, te se svim pacijentima i njihovim roditeljima meri temperatura i sprovodi se kratki intervju kako bi se ustanovilo da li potostoje simptomi. Od početka epidemije niko od pacijenta se u Tiršovoj nije zarazio. Na naše pitanje koji su to ključni mehanizmi zaštite, dr Dučić kaže da je pridržavanje mera neophodno.

- Pravilno nošenje zaštitne opreme, blagovremeno indetifikovanje sumnjivih na kovid zdravstvenih radnika kao i pacijenta i njihovo izolovanje. U ovom trećem talasu virus je izuzetno prijemčiv i i vrlo lako se širi tako da i pored svih preduzetih mera ne može se potpuno sprečiti zaražavanje zdravstvenih radnika. Mi smo odeljenje neurologije i gastroenterlologije dislocirali jer je nekoliko medicinskih sestra bilo pozitivno na kovid, i na taj način sprečili da se zarazi neko od pacijenata. Čim se pojave dva slučaja na nekom odeljenju sa znacima kovida testiraju se svi zaposleni da bi se indentifikovali i bezsimptomatski nosioci bolesti. Pored toga izvrši se testiranje dece. Do sada se nije desilo da je neko od dece zaražen u bolnici i to govori o odgovornosti pre svega medicinskih sestra koje rade sa decom. Moram da naglasim da sam izuzetno ponosan na osoblje decje klinike, kako medicinske sestre, lekara tako nemedicinsko osoblje. Od početka pandemije, svi su maksimalno angazovani u očuvanju zdravlja dece, svi posvećeno i profesionalno rade. Naši anesteziolozi su učestvovali u radu drugih ustanova kao značajna ispomoć - ističe doktor Dučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.