JUČE JE BIO NAJTEŽI DAN U NAŠIM AMBULANTAMA: Dr Zdravković ukazala na PROBLEM koji se javlja kao PRVI SIMPTOM!
Direktorka KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković, Foto: Emilija Jovanović

koronavirus

JUČE JE BIO NAJTEŽI DAN U NAŠIM AMBULANTAMA: Dr Zdravković ukazala na PROBLEM koji se javlja kao PRVI SIMPTOM!

Kako je rekla dr Zdravković, Beograd ne može samo da leči pacijente sa koronom i drugi pacijenti imaju pravo na lečenje

Objavljeno: 10:02h

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković gostovala je danas u emisiji "Novo jutro" na televiziji Pink, gde je komentarisala aktuelno epidemiološko stanje, bolničke kapacitete, kliničke slike obolelih i simtome.

"Juče je bio najteži dan u našim ambulantama, imali smo 300 pregleda u poređenju sa ranijih 120. Trebalo je zbrinuti te sve pacijente sa pozitivnim PCR testom, ali i one sa tegobama bez pozitivnog rezultata na PSC testu. Situacija je veoma teška bez ikakvog šminkanja, ali je situacija i dalje pod kontrolom. Imamo mesta da hospitalizujemo svakog ko je za bolničko lečenje, ali su ti kapaciteti svakog dana sve manji i manji", poručila je dr Marija Zdravković komentarišući 3.536 novoobolelih u našoj zemlji, koliko ih je bilo prema jučerašnjem preseku.

Prokomentarisala je situaciju u Beogradu, kao i činjenicu da se pacijenti iz glavnog grada šalju na lečenje u bolnice van prestonice.

Kako je rekla dr Zdravković, Beograd ne može samo da leči pacijente sa koronom i drugi pacijenti imaju pravo na lečenje, a neki među njima zahtevaju hitno lečenja odnosno bolest im ugrožava život. Moramo da imamo odvojene bolnice kako se epidemija ne bi pogoršala, poručila je.

Prema rečima dr Zdravković, na KBC Bežanijska kosa ima 10 intubiranih pacijenata i 12 njih na intenzivnoj nezi - u drugoj grupi nisu samo oni koji se nalaze na respiratoru već i oni kojima su otkazala dva organska sistema i ovakvih slučajeva bilo je i ranije.

Doktorka je dodala da je sada veliki broj najtežih kliničkih slika. Prosečna starost pacijenata je 60 godina, ali ima i mladih ljudi.

"Ljudi se plaše, to je taj prvi šok: imam koronu. I vidite da vam je dva dana dobro i dobro šta uzeću paracetamol ili neki drugi lek, vitamin C, a onda bolest sve više napreduje i sedmog dana dolaze sa ekstremno teškim slikama", izdvojila je problem kasnog javljanja lekaru.

Napomenula je da su mediji uradili mnogo na edukaciji edukaciji stanovništva, ali se osvrnula i na razne komentare u kojima se ismejava ono što su lekari rekli.

"Virus napada ćelije koje se nalaze sa unutrašnje strane svakog krvnog suda i kapilara. Kada korona uđe u telo, ona je ušla u sve organe, a koji ce organ da trokira, da pokaže da je nestabilan, zavisi od genetske predispozicije i pretohodnog oboljenja", objasnila je.

Prokomentarisala je i čest simptom korone - bol u leđima o čemu je nedavno pričala. Javlja se kod pacijenata koji nisu imali druge simptome osim ovog, koji su išli na određene terapije, a imali neizdržive bolove i koji su sedmog, 10. dana nakon što se bolest ispoljila počeli da kašlju.

Izdvojila je još jednu specifičnost zabeleženu kod obolelih.

"Korona kod nekih počinje infarktom. Neko kašlje, neko kija, a neko doživi infarkt i ne bi ga dobio, da nema koronu", istakla je doktorka.

Dodala je i da ima pacijenata koji su zaraženi koronom, a koji već imaju srčane probleme. Kod njih se javljaju jake tegobe srčane slabosti, koja se na odeljenjima intenzivne nege leči najmodernijom terapijom kako bi u što većoj meri sačuvalo zdravlje srca. Neki se među njima i nakon što preleže koronu bore sa dugotrajnim posledicama pa se žale da teško prelaze i kilometar iako su ranije pešačili sedam - osam kilometara i to nije samo posledica efekta kovida na pluća već i na srce.

Izdvojila je i studije koje su pokazale da li pušenje utiče na koronu. Prema tim istraživanjima, ugljen monoksid sprečava vezivanje virusa za ćelije, ali to treba još proučavati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Zena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.