SRBIJU JE PREKRILA DEBELA PAUČINA, SVUDA JE PO DRVEĆU: Nikada ne biste ni pomislili O ČEMU SE RADI... (FOTO)
Prirodna pojava, Foto: Printscreen/Facebook

NEOBIČNO

SRBIJU JE PREKRILA DEBELA PAUČINA, SVUDA JE PO DRVEĆU: Nikada ne biste ni pomislili O ČEMU SE RADI... (FOTO)

Baštenski paukovi nemaju nameru da ulaze u kuće i stanove

Objavljeno:

Novogodišnja rasveta ove godine sa zakašnjenjem stiže na gradske ulice, lišća na granama je sve manje, ali se neobični "ukrasi" ovih dana mogu videti na drveću. Grane su ni manje ni više "okićene" paučinom koja je toliko gusta da biste na prvi mah pomislili da je u pitanju dekoracija za Noć veštica.

Ipak, ne treba se plašiti jer je u pitanju jedna prirodna pojava. Naime, u toku je sezona parenja paukova, a gusto ispletena mreža plod je njihove zaljubljenosti.

foto: Printscreen/Facebook

Ove fotografije sa Palića objavljene su na Fejsbuk grupi "Insekti Srbije", a kako stoji u jednom od komentara, toplo i vlažno vreme pogoduje "produžavanju ove vrste".

Sezona parenja paukova je u jesen i uglavnom počinje u prvoj nedelji septembra, a završava se prve nedelje oktobra. Međutim, kako je vreme i dalje relativno toplo, paukovi "koriste priliku" i verovatno i dalje nisu otišli da prespavaju zimu.

foto: Printscreen/Facebook

Skrivaju se na toplom: u stanovima i kućama

Tokom sezone parenja, dakle u jesen, paukove ćemo često sretati i u našim domovima. Kućni pauci su potomci starije vrste sa Mediterana i iz severne Afrike. Zato vole da žive u toplom, suvom domu i neće da pletu mreže u bašti.

Baštenski paukovi nemaju nameru da ulaze u kuće i stanove.

Profesor Adam Hart, entomolog sa Univerziteta Gloucestershire, svojevremeno je za BBC kazao kako većina paukova koje vidimo, njih 80 odsto su mužjaci koji tragaju za ženkama koje, opet, najviše vole da se smeste u naše domove.

- Ženke su one koje vidimo na paučini u našim domovima, najčešće oko ulaznih vrata i prozora, dok su mužjaci oni koji se šetaju i traže partnera za parenje. Naravno, naši domovi idealno su okruženje za njihovo parenje - rekao je profesor Hart.

Na internetu se mogu naći razni saveti, uključujući stavljanje kestena u ćoškove sobe ili da prskate dom uljem od peperminta.

Profesor Hart sugeriše da prestanemo da verujemo "babinim gatanjima" i da se držimo jednostavnog režima - da redovno čistimo dom i držimo vrata i prozore zatvorenim.

- Ukoliko ima mesta koja dugo nismo počistili ili neka hrpa odeće, paukovi će to videti kao idealno mesto za njihovo skrovište. Ipak, moramo biti svesni da će poneki pauk uvek naći način kako da uđe u naš dom - rekao je profesor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.