NA OVIM OPŠTINAMA U BEOGRADU MOŽETE DRŽATI DOMAĆE ŽIVOTINJE: Obratite pažnju, ovo sigurno NISTE ZNALI!
Koza na parkingu, Foto: instagram

DA LI ZNATE?

NA OVIM OPŠTINAMA U BEOGRADU MOŽETE DRŽATI DOMAĆE ŽIVOTINJE: Obratite pažnju, ovo sigurno NISTE ZNALI!

Prema zvaničnim propisima, držanje stoke i živine odavno nije dozvoljeno

Objavljeno:

Na parkingu u Novom Beogradu prošle nedelje uslikane su koze koje se penju po parkiranim automobilima.

Iako je stanovnicima Ulice Mileve Marić Anštajn prvobitno ovaj prizor izgledao simpatično, kada su sa svojih prozora ugledali ne jednu već sedam koza, mnogi su se zapitali otkud ove životinje u njihovom komšiluku. Sličan prizor pre samo nekoliko meseci viđen je u naselju Karaburma, kada je konj pobegao vlasniku i zakasao Mirijevskim bulevarom...

Ipak, komunalni inspektori centralnih prestoničkih opština prijave od građana dobijaju uglavnom zbog komšijskih mačaka i pasa, dok žiteljima na periferiji smeta čuvanje živine i svinja.

Prema zvaničnim propisima, držanje stoke i živine odavno nije dozvoljeno na Vračaru, Starom gradu i Savskom venacu. U ostalim delovima grada, na opštinama Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Čukarica, Rakovica, Lazarevac, Barajevo, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin aktima se bliže određuju mesta gde se mogu držati životinje, kao i vrste životinja.

- Kopitari i papkari se mogu držati u zajedničkom dvorištu porodične kuće po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika porodične kuće - objašnjavaju nadležni iz JKP "Veterina Beograd". - Zakonom je propisano da svi koji imaju neku od domaćih životinja, nju mogu držati i gajiti isključivo u dvorištu, na prostoru od najmanje deset kvadrata, i na propisanoj udaljenosti od komšijskog placa.

NOVČANE KAZNE DO 75.000 DINARA

UKOLIKO domaćin prekrši Zakon o držanju kopitara, papkara, živine i kunića, moraće da plati novčanu kaznu, koja se kreće od 2.500 do 75.000 dinara. Koliko je kazni napisano u toku prošle godine, od nadležnih službi nismo dobili odgovor.

Od početka godine inspektori Opštine Grocka zabeležili su oko 79 prijava zbog čuvanja domaćih životinja, 35 je bilo na Zvezdari, 20 na Paliluli i samo dve zbog držanja svinja u rakovičkom naselju Kijevo.

Na Paliluli najviše prijava je pristiglo sa leve obale Dunava, i to iz Borče, Krnjače, Ovče i Padinske skele, dok su se stanovnici zvezdarskog naselja Veliki Mokri Lug žalili na komšije koji gaje konje i kokoške.

Takođe, prema postojećim propisima, u centru prestonice moguće je gajiti golubove na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru. Međutim, za golubarnik na vrhu zgrade potrebna je saglasnost svih vlasnika stanova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.