HEROJI SU IZVUKLI MINJU (15) IZ VATRE: Sad su se ujedinili sa NJIMA, zajedno će da urade nešto ŠTO IMA MNOGO ZNAČI
Žele da obnove Minjin stan, Foto: Beoinfo

sjajno

HEROJI SU IZVUKLI MINJU (15) IZ VATRE: Sad su se ujedinili sa NJIMA, zajedno će da urade nešto ŠTO IMA MNOGO ZNAČI

Za neustrašive momke iz Pančeva koji su svojim podvigom spasli Minju D, u četvrtak je priređen prijem u Skupštini grada Beograda

Objavljeno:

Posle našeg poziva javili su se vlasnici uglavnom građevinskih firmi i žele da pomognu tako što će svako uraditi ono što je u njihovoj sferi posla. Moja firma se bavi građevinskim radovima i spreman sam da uradim sve što je u mojoj moći kako bismo pomogli Minji da se vrati u obnovljen stan, iako on ne pripada njenoj porodici, već su u njemu bili podstanari. Imamo dobru volju i spremni smo za to, naravno ako za to dobijemo potrebne dozvole Opštine i vlasnika stana.

Ovo je u četvrtak, za "Novosti", kazao Lazar Ereš (30), jedan od junaka drame koja se u utorak dogodila tokom požara u stanu solitera u beogradskom naselju Dorćol. Lazar i njegove kolege Pavle Gavura (36), David Nika (30), Nemanja Držaić (20) i Nenad Janković (19), od vatrene stihije otrgli su petnaestogodišnju Minju D. tako što su je, rizikujući svoj život, užetom spustili sa terase 10. sprata na deveti. Kako nam je kazao, njihov poziv je odjeknuo u javnosti i vrlo brzo su im se javili vlasnici firmi, uglavnom građevinskih koji su raspoloženi da pomognu, svaki u svojoj sferi poslovanja.

Iako ne vole da se hvale svojim podvigom, kako dani odmiču oni delima sve više dokazuju svoju plemenitost.

- Brinemo se i dalje za Minju i voleli bismo da joj olakšamo dane kada se vrati iz bolnice - kaže Lazar. - Bili smo spremni da doniramo kožu, ali su nas obavestili da su već pronađeni adekvatni donori. Zato sada želimo da se sve u stanu sredi do njenog povratka, da je ništa ne bi podsećalo na taj tragičan dan. Čuli smo da će imati više operacija, ali uzdamo se u njenu mladost i verujemo da će sve to herojski podneti.

Za neustrašive momke iz Pančeva koji su svojim podvigom spasli Minju D, u četvrtak je priređen prijem u Skupštini grada Beograda. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović ugostili su u četvrtak, u Starom dvoru, petoricu heroja iz Pančeva. Grad i lokalna samouprava uručili su im zahvalnice i poklone.

- Svojim činom oni su nam pokazali kako treba da se ponašamo i kakvi ljudi treba da budemo. Nikakvi pokloni ne mogu da pokažu veličinu njihovog dela, ali pripremili smo im mali znak pažnje - rekao je Vesić. - U vreme kada svako gleda i brine samo o sebi, oni su nam pokazali da postoji solidarnost.

Kako je najavio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, ova petorica hrabrih momaka, ali i devojčica koju su spasli, biće nominovani za nagradu Herojsko delo godine koju dodeljuje Grad Beograd.

Obezbeđeni donori kože i krvi

U klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu, u toku su pripreme za operaciju Minje D. Opekotine su, kako su u četvrtak lekari ove Klinike potvrdili za "Novosti", duboke i zahvatile su oko 47 odsto kože.

- Pacijentkinja je i dalje u teškom opštem stanju, jer su zadobijene povrede opasne po život, ali je hemodinamski stabilna - kaže dr Biljana Ćertić, načelnica Odeljenja opekotina KCS. - Operisaćemo je uskoro i za ovaj prvi zahvat koji je očekuje obezbedili smo donore kože i krvi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.