BEOGRAD POSTAJE BAŠ FENSI! Ovo je spisak velikih investicija u nekad zaboravljene objekte u glavnom gradu (FOTO)
Velike investicije, Foto: Espreso ilustracija

VELIKE INVESTICIJE

BEOGRAD POSTAJE BAŠ FENSI! Ovo je spisak velikih investicija u nekad zaboravljene objekte u glavnom gradu (FOTO)

Ovo su najveće investicije u proteklih pet godina

Objavljeno:

Palata Beograd - Beograđanka koja je prodata za 16,5 miliona evra jedan je u nizu objekata i atraktivnih lokacija koji su dobili nove vlasnike tokom građevinsko investicijskog buma poslednjih godina u prestonici Srbije.

Beograđanku čijom kupovinom su novi vlasnici preuzeli obavezu ulaganja od osam miliona evra prodao je Grad Beograd koji za sada bez uspeha na prodaju nudi i Sava Centar.

Ovo su neke velike investicije u proteklih pet godina:

Palata Beograd - Beograđanka

Grad Beograd je insistirao na posebnim uslovima prilikom prodaje Beograđanke, tako da je pored obaveznog ulaganja od najmanje osam milona evra u naredne tri godine, zabranjena i promena namene Beograđanke i promena izgleda.

Ovo je bilo drugo javno nadmetanje pošto na prvom, na kojem je početna cena iznosila 20,5 miliona evra, nije bilo zainteresovanih strana.

Najveći deo od preko 19.000 kvadratnih metara kupila je firma Marera properties.

foto: Printscreen/Youtube

Marina Dorćol

Zemljište na lokaciji „Marina Dorćol”, jedno od najatraktivnijih u prestonici, prodato je 13. septembra 2019. u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda za 3,86 milijardi dinara ili više od 32 miliona evra.

Na tender je stigla samo jedna ponuda i to firme MD Investment, sa sedištem u Ulici kneza Višeslava 88.

Oni su najavili gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, a otvaranje gradilišta prvobitno je bilo predviđeno za proleće 2021. godine.

foto: Printscreen

Novobeogradski Otvoreni tržni centar - Buvljak

Prekoputa buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, na uglu ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe u Bloku 43 već 25 godina, odnosno četvrt veka, se nalazi Otvoreni tržni centar. Zemljište na ovoj lokaciji prodato je 16. avgusta 2019. godine za 20 miliona evra ili 2,36 milijardi dinara firmi "Kopernikus", koja je vlasnik TV Prva i O2 TV. Površina prodata na ovoj lokaciji iznosi velikih 20.500 m2.

Novi vlasnici su najavili gradnju velelepne Kopernikus kule, ali se iseljavanje "buvljaka" odlaže iz godine u godinu.

foto: Printscreen/Google streetview

Beobanka

Zgrada bivše "Beobanke" na Zelenom vencu je u novembru 2016. za 4,25 miliona evra prodata kompaniji "Štatverk" iz Štutgarta koja u svom portfoliu navodi da se bavi "promenom namene nekadašnjih fabrika u stambene i poslovne prostore, čuvajući sam oblik građevine".

Rekonstrukcija ovog zdanja još nije počela.

foto: Filip Plavčić

Jugoeksport

Zgrada "Jugoeksporta" je imala više neuspešnih pokušaja prodaje, ali je na kraju licitacija uspešno završena kada je Petar Matijević, odnosno kompanija "Matijević", ponudila 7,3 miliona evra krajem decembra 2016. godine.

U pitanju je velelepna građevina na lokaciji Kolarčeva 1, koja gleda na Trg republike. Zgrada je nekoliko puta renovirana, poznata je kao arhitektonsko zdanje Matije Bleha iz 1923. godine i ima 5.500 kvadrata.

Na ovoj lokaciji u samom centru grada otvoren je luksuzan hotel.

foto: Printskrin / Google street view

Depo

Prostor tržnog centra Depoa u Bulevaru Kralja Aleksandra posle požara, u oktobru 2017, za 4,15 miliona evra kupili su izraelski investitori, a prema planu regulacije tu će se graditi višespratnice sa poslovnim i stambenim sadržajem.

Planirana je i izgradnja stambenih objekata uz Nišku ulicu.

foto: Filip Plavčić

Rad

Zgrada građevinskog preduzeća "Rad" u stečaju je posle 14 neuspešnih tendera, našla novog vlasnika u maju 2018. Republička direkcija za imovinu Srbije dala je ponudu od 341 milion dinara i tako postala vlasnik 3.600 metara kvadratnih u Kosovskoj ulici. Vlasnika je bilo teško naći s obzirom na to da je zgrada preduzeća bila na licitaciji 14 puta.

Zgrada u Kosovskoj ulici je potpuno renovirana i već useljena.

foto: Printscreen/GoogleStreetView

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.