STOJKO JE KUMOVAO ČUKARIČKOJ PADINI, A OBRENOVIĆ... Ove ulice u Beogradu dobile su imena po ČUVENIM KAFANAMA (FOTO)
Foto: Google street

DA LI STE ZNALI?

STOJKO JE KUMOVAO ČUKARIČKOJ PADINI, A OBRENOVIĆ... Ove ulice u Beogradu dobile su imena po ČUVENIM KAFANAMA (FOTO)

Ovo su zanimljive činjenice koje možda niste znali o našem gradu

Objavljeno:

U Beogradu je u poslednjih nekoliko godina veliki broj ulica promenio naziv. Neke su dobile nova imena, nekima su vraćena njihova nekadašnja, a činjenica je da o nekim baš malo znamo.

Inače, zanimljiva je činjenica da samo 30 ulica nosi svoja prvobitna imena iz 1872. godine.

Kod davanja naziva ulica nema pravila te ni sprege između važnosti saobraćajnice i ličnosti čije ime nosi. Izuzetak je donekle sam centar grada.

Zaključak se može izvući i da vojskovođe i profesori prednjače u Zemunu, u Batajnici vladari srednjevekovne Srbije, Borča je u znaku pravoslavlja gde ulice nose nazive manastira sa Kosova.

Nazivi su inače ulicama davani i po kafanama a najčuveniji delovi grada su Zeleni venac, kod Cvetkove pijace, te Mostarska petlja.

Lipov Lad

Kraj je dobio ime po kafani "Lipov Lad" (skraćeno od "lipov hlad"), oko koje rastu lipe. Lipov Lad je jedan od beogradskih krajeva i jedna od 17 zvezdarskih mesnih zajednica.

foto: Printscreen

Lion

"Lion" je naziv za deo koji čini nekoliko obližnjih ulica pozicioniranih oko nekadašnje kafane "Lion" koja se nalazila na uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara Kralja Aleksandra.

Kraj je dobio ime po kafani "Lion", nazvanoj po istoimenom francuskom gradu, i koja se nalazila na zapadnom uglu ul. Miloša Zečevića i Bulevara.

Careva ćuprija

Careva ćuprija je deo Beograda, koji pripada teritoriji opštine Čukarica, nalazi se između naselja Senjak, odnosno Točiderske reke i beogradskog naselja Banovo brdo. Careva ćuprija može da se pohvali jednim od najstarijih i najboljih restorana u gradu, koji nosi naziv ovog dela grada - Restoran Careva ćuprija. Nalazi se u Bulevaru Vojvode Mišića broj 79.

foto: Google street

Gospodarska mehana

Kod ušća reke Topčiderke, gde se ukrštaju Žarkovački i Obrenovački drum nalazila se čuvena Gospodarska mehana. Skoro dva veka, tačnije 193 godine, ovo je bilo mesto na kome su se ljudi okupljali, trgovali, razmenjivali znanja i uživali ma kakve prilike bile, ispisujući svoje stranice života koje je Sava nosila dalje.

Gospodarska mehana je puštena u rad 1820. godine. Otvorio ju je gospodar Jovan Obrenović, rođeni brat Miloša Obrenovića

Gospodarska mehana je otvorena strateški na mestu gde je skela pristajala sa robom iz Austrougarske. Ova lokacija je bila veliki i važan trgovački čvor na kome se obavljao veliki protok informacija i novca. Zapravo, sve do sredine 19. veka, baš ova skela smatrana je primarnom vezom između leve i desne strane reke.

Gospodarska mehana bila je prvo mesto na kome su putnici i trgovci mogli da se posluže ićem i pićem uz prijatnu muziku, ali i da pazare sitne potrepštine od mehandžije. Sve na jednom mestu.

foto: Google street

Čukarica i Čukarička padina

Čukarica i Čukarička padina dobijaju ime po čuvenom kafedžiji Stojku Čukaru, čija se kafana nalazila nedaleko od jedne od beogradskih trošarina.

Sa druge strane velikani glumišta od skoro su dobili svoje ulice ali u „manje važnim delovima grada“. Tako su ulice Pavle Vujisići Mija Aleksiću Altini, a Miodrag Petrović Čkalja na Zvezdari.

Trošarina

Trošarina je bilo mesto gde su gradski službenici merili koliko robe seljaci unose i koliko iznose iz grada, da bi im odredili koliko takse da plate na prodatu robu. Jedna od tih stanica je bila gde je danas Trošarina.

Nekoliko naselja nosi ime koje potiče iz turskog jezika.

Topčider je dobio ime po reci, a reka imenovana tako jer su tu nekada Osmanlije držale vojsku i topove. Topčider bi trebalo da znači mesto gde ima topova. Sama reč top je turcizam.

Terazije

Terazije nose ime po velikim česmama koje su se nekada tu nalazile, a Turci su te velike česme zbog njihovog izgleda zvali “terazije za vodu”.

Još zanimljivosti:

foto: Wikipedia

Da li vi imate neku ovakvu zanimljivost da podelite sa nama?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.