OKO SOKOLOVO OD JUČE PIŠE ASTRONOMSKE KAZNE: Pogledajte da li se vozači još BAHATE ili je strah uradio svoje!
,,Oko sokolovo'', Foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović/Kurir, Printscreen

UVERITE SE SAMI

OKO SOKOLOVO OD JUČE PIŠE ASTRONOMSKE KAZNE: Pogledajte da li se vozači još BAHATE ili je strah uradio svoje!

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela

Objavljeno:

"Oko sokolovo", najnoviji elektronski sistem za kontrolu parkiranja u Beogradu, do sada je samo snimalo i slalo opomene nesavesnim vozačima. Od juče je krenula naplata kazni za nepropisno parkiranje, čija visina se kreće od 5.000 do 25.000 dinara.

Ovaj sistem će funkcionisati na sledeći način: softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela.

foto: Zorana Jevtić

Ugrožena bezbednost

Nepropisno parkiranje je veliki problem svuda - u velikoj meri otežava i usporava saobraćaj.

Nije retkost da se automobili parkiraju i zaustavljaju na mestima koja su veoma loša po funkcionisanje saobraćaja. U mnogim naseljima u Beogradu pešaci u uopšte ne mogu da šetaju trotoarom jer ga zauzimaju parkirana vozila.

Najgore verovatno prolaze majke sa malom decom u kolicima kada su primorane da izvode akrobacije kako bi izbegle sva vozila na trotoaru. Bahatim nepropisnim parkiranjem automobila, vozači pokazuju svoju ličnu nekulturu i necivilizovano ponašanje.

Nepropisno parkiranje neretko izaziva niz problema u saobraćaju od kojih su najdrastičniji sudari vozila koja pokušavaju za izbegnu nepropisno parkirano vozilo.

Situacija nakon početka rada ,,Oka sokolovog''

,,Oko sokolovo'' je danas krenulo sa radom, ali je svakako još uvek rano reći da li se situacija promenila. Međutim, gužve su u prestonici i ovog podneva bile velike, a saobraćaj se odvijao usporeno.

Mi smo želeli da proverimo da li su se vozači ,,uplašili'' ,,Oka sokolovog'' ili su nastavili da se ponašaju nesavesno.

Bilo je dovoljno proći Bulevarom Kralja Aleksandra. Dok smo prolazili Bulevarom, što je trajalo manje od deset minuta, zatekli smo desetak vozila kojima su bila upaljena sva četiri migavca.

S obziroma na to da je sekretar za poslove komunalne milicije u Beogradu Ivan Divac pre tačno nedelju dana izjavio da je za nedelju dana dnevno u proseku registrovano 1.300 nepropisno parkiranih vozila u ulicama u kojima funkcioniše sistem kontrole "Oko sokolovo", ne sumnjamo da će kazne u narednom periodu ,,pljuštati''.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.