KRAJ BAHATOM PARKIRANJU! Beograd dobio "Sokolovo oko", najnoviji sistem koji će SNIMATI i KAŽNJAVATI (FOTO)
Oko sokolovo, Foto: Adria Media TV

pojačanje

KRAJ BAHATOM PARKIRANJU! Beograd dobio "Sokolovo oko", najnoviji sistem koji će SNIMATI i KAŽNJAVATI (FOTO)

- Oko sokolovo je kraj bahatom parkiranju

Objavljeno:

Grad Beograd je nabavio 18 ovakvih vozila, a kako je najavljeno na ovaj način biće pokrivene 93 gradske ulice kojima prolazi javni prevoz.

Komunalna milicija opremljena je novim "sajber vozilima" sa specijalnim kamerama koja će već od 10. avgusta snimati sve nepropisno parkirane automobile.

Ovo je za mnoge Beograđane omiljena vikend lokacija! Ako ste i vi među njima, evo kakve su cene i ponuda

Ovo je za mnoge Beograđane omiljena vikend lokacija! Ako ste i vi među njima, evo kakve su cene i ponuda

Izmena odluke o javnim parkiralištima, koja je krajem maja usvojena na Skupštini grada, donela je mnogo novina, a jedna je i uvođenje u funkciju specijalno nadograđenih vozila koja će imati elektronski sistem za očitavanje tablica putem video nadzora.

Reč je o modernim i skupim vozilima u koje je ugrađen specijalni sistem "Sokolovo oko", elektronski sistem za očitavanje i prepoznavanje registarskih tablica pomoću postavljenih kamera koje snimaju iz svih uglova.

Vozači koji svoje automobile bahato parkiraju, koji ostavljaju vozila isprečene na šinama, trotoaru, pešačkim prelazima... strepeće od novih vozila komunalne milicije, koji će njihov prekršaj snimati. Automobili koji na sebi imaju ugrađen sistem "Sokolovo oko" i danas su zvanično predstavljeni Beograđanima, već od sutra biće na ulicama.

Komunalni milicioneri će biti u prednjem delu automobila, dok je zadnji rezervisan za elektronsku opremu.

Kako će funkcionisati sistem?

Na početku i na kraju svake ulice nalaziće se table sa upozorenjem da je ulica pod sistemom elektronskog nadzora parkiranja.

- Svako mora da poštuje red. Ono što je prednost ovog sistema je da nema selektivnosti kažnjavanja. Mi nemamo dovoljno komunalnih policajaca da pokrijemo ceo grad i one koji se bahato parkiraju... ​​​​​​Sada svako ko je snimljen, taj snimak ide u server istog trenutka, nema mogućnosti da ne bude kažnjen, osim ako u sudskom postupku ne dokaže da to nije...Do sada su se izvlačili najbogatiji i najbahatiji - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Snima se na svakih 20 minuta

- Oko sokolovo je kraj bahatom parkiranju. To znači da više neće moći vozači koji se parkiraju u žutim trakama, na tramvajskim šinama, pešačkim prelazima, mestima za osobe sa invaliditetom, oni koji zatvaraju ulaz u stamebne zgrade, više neće moći da se parkiraju nekažnjeo. Nažalost do sada je situacija bila da je njihovo kažnjavaje zavisilo od toga kada će u tu ulicu doći komunalni milicajac - kazao je Vesić i rekao da će "Sokolovo oko" prolaziti ulicama na svakih 20 minuta.

Izuzeti od kontrolisanja su: kovid centri, bolnice, domovi zdravlja, obdaništa i porodilišta.

Kako je najavljeno, Komunalna milicija će prve nedelje slikati bahate vozače i te slike objavljivati u medijima kako bi se građanima skrenula pažnja na ovaj problem.

Druge nedelje svakom vozaču koji se nepropisno parkira na kućnu adresu će biti poslato obaveštenje uz napomenu da neće biti kažnjen i molbu da ubuduće propisno parkira. Naplata kazni sistemom "Sokolovo oko" počeće tek 10. avgusta.

Početak "Smart sitija"

"Sokolovo oko" neće snimati samo prekršaje u saobraćaju. To će, kaže Vesić, omogućiti napredni softverski sistem.

- Napredniji je od softvera u Amsterdamu i Briselu i Londonu, kao i drugim evropskim gradovima. Napredniji je jer omogućava da polako uključimo druga preduzeća u ovaj sistem - kazao je Vesić.

Tako će sokolovo oko u budućnosti snimati ne samo bahate vozače, već i oštećena na kolovozu, kontrolisaće gustinu saobraćaja, ali i neke druge aspekte komunalnog reda, na primer da li je neki vlasnik kafića nepropisno proširio svoju baštu.

- Ovaj automobil početak je pametnog grada. Neće proćči mnogo vremena, a većina gradskih preduzeća koristiće ova vozila. Automobil će snimati i bašte koje će biti upisane u GIS, kada prođe znaće se da li je neko proširio baštu - rekao je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.