U AUTOBUSU 25 PUTNIKA, 13 SEDI, 12 STOJI: Ovako će ubuduće da izgleda gradski prevoz
U niskopodnim solo autobusima obeleženo je po 13 sedećih i po 12 stajaćih mesta, Foto: ATA images

OBRATITE PAŽNJU

U AUTOBUSU 25 PUTNIKA, 13 SEDI, 12 STOJI: Ovako će ubuduće da izgleda gradski prevoz

U niskopodnim solo autobusima obeleženo je po 13 sedećih i po 12 stajaćih mesta

Objavljeno:

Sa maskama, rukavicama, uplaćenom personalizovanom ili dnevnom "bus plus" kartom, ali i velikim razumevanjem i strpljenjem moraće se "naoružati" zaposleni koji u petak na posao krenu gradskim prevozom. Na prestoničke ulice 8. maja izaći će 1.290 autobusa, trolejbusa i tramvaja, a u rezervi će biti još oko 100 vozila koja će, ukoliko bude gužve, biti stavljena u pogon. U prvoj fazi putovaće samo zaposleni, a koliko će to trajati, zavisi od epidemioloških rezultata.

Ovo je juče izjavio gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, na veoma posećenoj konferenciji povodom pokretanja javnog prevoza u pogonu GSP u Novom Beogradu.

U niskopodnim solo autobusima obeleženo je po 13 sedećih i po 12 stajaćih mesta, što znači da će u kratka vozila u proseku ulaziti po 25 putnika.

Zainteresovani može samo sa ličnom kartom da dođe na prodajno mesto "Bus plusa", gde će biti izdavane personalizovane kartice za zaposlene - odgovorio je Vasiljević na pitanje da li radnici po ugovoru i honorarci mogu da imaju personalizovanu kartu za zaposlene. - Taj proces traje nekoliko minuta. Zainteresovani treba samo da potpiše saglasnost za obradu ličnih podataka, da ličnu kartu, na licu mesta biće fotografisan i za nekoliko minuta se završi ceo proces i dobija vozna isprava koja košta 250 dinara - pojasnio je Vasiljević.

- U ovom trenutku teško je precizno reći koliko će u svakom vozilu biti izdvojeno mesta, ali sva obeležena mesta za stajanje i sedenje su ta koja određuju broj putnika u vozilima - rekao je Vasiljević. - Zdravstvena pravila koja su propisana biće strogo poštovana, a putnici koji nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno masku i rukavice upotrebljene na pravi način, ne mogu da uđu u vozila. Svi prevoznici dužni su da obezbede prisustvo redara koji će kontrolisati putnike na ulazu, njihovu zaštitnu opremu i validaciju kartice, ali i usmeravati ih do mesta za sedenje i stajanje.

Ukoliko neko pokuša da uđe u vozilo mimo pravila, vozači imaju ovlašćenja da zaustave autobus i obaveste operativni centar Sekretarijata za javni prevoz, odakle će biti kontaktirano sa komunalnom milicijom, koja će intervenisati u ovakvim situacijama.

Nadležni su juče apelovali na putnike da imaju razumevanja i da na posao krenu ranije nego uobičajeno.

- U slučaju da u vozilu nema mesta, odnosno da su sva obeležena mesta popunjena, vozačima neće biti dozvoljeno da prime putnike. Izuzetaka neće biti - kaže Vasiljević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.