OVDE IMA DOSTA TRUDNICA POZITIVNIH NA KORONU! Lekari Dragiše Mišovic pod skafanderima juče spasili život bebe!
KBC Dr Dragiša Mišović, Foto: Google streetview

USPEŠNo

OVDE IMA DOSTA TRUDNICA POZITIVNIH NA KORONU! Lekari Dragiše Mišovic pod skafanderima juče spasili život bebe!

Mama i beba su dobro!

Objavljeno:

U bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišovic" nalaze se trudnice i porodilje koje su pozitivne na korona virus, a juče je uspešno izvedena intervencija kod trudnice zaražene korona virusom, kojom je spasen život jedne bebe.

"Uradena je intrauterena transfuzija kod fetusa u 31. nedelji. Kod mame koja ima drugaciju krvnu grupu od bebe, prolaze antitela, koja kod bebe izazivaju hemoliticku bolest. Ako ne damo bebi transfuziju, doći ce do uginuća. Da bismo je spasili, pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupcanik. Izvadi se krv bebe, odredi koliko obradene krvi treba da se ubaci kroz tu iglu u pupcanik i beba dobije transfuziju", objasnila je načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Slađana Mihajlović za RTS.

Ona je rekla da su i mama i beba dobro.

Nadamo se da će to više igzgurati, da se uspešno završi porodaj", navela je nacelnice bolnice.

Ona ističe da bolnica trenutno ima dosta trudnica koje su imale pozitivan test, ali da neke nisu obolele, odnosno nemaju simptome Kovida-19.

"Jedna je imala teške simptome. Dobila je terapiju i pratimo njeno stanje na odeljenju. Trudnice i bebe su u ovoj epidemiji poštedene, imaju manje simptoma, ali moramo da budemo predostrožni i da ih pratimo svakog dana", ističe dr Mihajlovic.

Doktorka Mihajlovic navodi da su još u februaru u "Dr Dragiše Mišović" počeli da nose maske, rukavice i kape, ali da se nije očekivalo da ce doći do toga da danas rade u skafanderima.

Kada je određemo da će ta bolnica voditi racuna o pacijentkinjama koje imaju koronavirus, za dva dana je pregraden zid, i napravljen potpuno odvojen deo za te pacijentkinje.

"Postoji i poseban lift koji vodi do posebnog porodilišta i operacione sale i posebno odeljenje gde se smeštaju posle operacije", navodi dr Mihajlović.

Postoje i odvojene ambulante za pacijentkinje kod kojih postoji sumnja na koronavirus, gde je dosta pacijentkinja.

"One dobiju temperaturu ili dođu zbog drugih simptoma. Mi moramo da uradimo šta je neophodno, ali ne dolaze u kontakt jedne sa drugima", objašnjava doktorka i istice da nema zaraženih među osobljem.

Ona kaže i da su njeni zaposleni "zmajevi", da su tri medicinske sestre samohrane majke, a nisu pitale da uzmu ni dan slobodan niti je bilo ko uzeo bolovanje.

"Mnogo je pomogla Zemunska bolnica, koja nam je dala ginekologe i neonatloge", rekla je doktorka.

Ukazuje da provode po šest sati u skafanderu. "Izlaze bledi i umorni, ali vidimo zvezdu vodilju kada ih ispratimo ispred bolncie i vidimo mame i bebe zdrave", rekla je dr Mihajlović, koja je na celu porodilišta koje je dva puta proglašavano za najbolje.

U Klinicko-bolnickom centru "Dr Dragiša Mišovic" u ovom trenutku na lečenju od Kovida-19 je 300 pacijenata, od kojih je 36 na respiratoru.

U dečjoj bolnici te ustanove je 41 dete, imaju 26 majki, sedam trudnica - od kojih je pet pozitivno na Kovid. Imaju i deset porodilja, od kojih je pet pozitivno, mada nijedno od pet beba rodenih u "Dr Dragiše Mišovic" nema koronavirus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.