OVO NIJE ZA PANIKU I NEMA MESTA ZA PANIKU: Oglasila se Brnabić nakon sastanka zbog ZAGAĐENJA VAZDUHA U BEOGRADU
Ana Brnabić, ilustracija, Foto: Printscreen

OBJASNILA

OVO NIJE ZA PANIKU I NEMA MESTA ZA PANIKU: Oglasila se Brnabić nakon sastanka zbog ZAGAĐENJA VAZDUHA U BEOGRADU

Ona nije mogla da precizira koje su konkretne mere dogovorene na sednici Vlade i resornih službi povodom zagađenja, objašnjavajući da će sve biti rečeno u saopštenju

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom povećanog nivoa zagađenja u Srbiji, da nema mesta ni razloga za paniku, jer se ne radi o nečem što je nova pojava, pošto se to ponavlja godinama, zbog vremenskih uslova.

"Ovo nije za paniku i nema mesta za paniku. Ključni problem u ovom trenutku su individualna ložišta, jer 60 odsto domaćinstava u Srbiji nisu priključena na sistem daljinskog grejanja", rekla je Brnabić novinarima na otvaranju Naconalne akademije za javnu upravu.

Ona nije mogla da precizira koje su konkretne mere dogovorene na sednici Vlade i resornih službi povodom zagađenja, objašnjavajući da će sve biti rečeno u saopštenju.

A u saopštenju Vlade Srbije rečeno je da će se formirati telo koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Republika Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.

"Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije naglasili su da nema razloga za paniku, da podaci zdravstenih ustanova pokazuju da nema povećanja broja dece koja su primljena na lečenje u odnosu na isti period u prethodnim godinama. Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva zdravlja obavestili su predsednicu vlade da je trenutno zagađenje vazduha u našoj zemlji čestičnog tipa, i da varira u zavisnosti od perioda dana, klimatskih uslova i samog prisustva izvora zagađenja", navodi se u saopštenju.

Kao najveći efekti koji negativno utiču na kvalitet vazduha označeni su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila i nepovoljni meteorološki uslovi. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da nema dramatičnih promena u stepenu zagađenja u odnosu na ranije godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.