POBEDNIK JE NA RESTAURACIJI: Za to vreme na Kalemegdanu su vršena merenja DA LI SE SPOMENIK JOŠ NAGINJE
Spomenk Pobednik, Foto: Emilija Jovanović

Povratak Pobednika!

POBEDNIK JE NA RESTAURACIJI: Za to vreme na Kalemegdanu su vršena merenja DA LI SE SPOMENIK JOŠ NAGINJE

Po završetku ovih radova, a svakako pre Dana državnosti, kada to dozvole vremenske prilike, "Pobednik" se vraća na Beogradsku tvrđavu

Objavljeno: 14:05h

Nakon 91 godine od postavljanja, u septembru 2019. počeli su radovi na "Pobedniku" koji je od oktobra na restauraciji u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu. Povratak simbola Beograda najavljen je za februar, a evo koji su sve radovi do sada izvedeni na njemu.

Prvo su završeni radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika pri čemu je izrađeno osam bušenih šipova, a uspostavljena je i veza sa postojećim temeljom. Kontrolna geodetska merenja sleganja spomenika i provera vertikalnosti pokazala su da pomeranja i sleganja nema.

foto: Screenshot/Zavod za zaštitu spomenika kulture

Potom su u potpunosti završeni konzervatorsko restauratorski radovi na stubu i postamentu spomenika "Pobedniku". Kompletno je završeno čišćenje crnih kora sa površina kamena, plombiranje oštećenih delova kamenih površina, injektiranje, fugovanje spojnica i nanošenje antigrafitne i hidrofobne zaštite.

foto: Screenshot/Zavod za zaštitu spomenika kulture

U ateljeu vajara Zorana Кuzmanovića završeni su radovi na zatvaranju i zavarivanju, odgovarajućom legurom, svih otvora od metaka i gelera, kao i ugradnja prohromske konstrukcije unutar skulpture, kroz obe noge, trup, desnu ruku, mač.

Skulptura je bila sastavljena iz više delova povezanih pomoću 132 šrafa. Nakon 90 godina, stanje nekih šrafova je bilo izuzetno loše. Sada su svi šrafovi očišćeni i zaštićeni specijalnim premazima od dalje korozije, a svaki šav je dodatno obezbeđen novim zavarima.

foto: Screenshot/Zavod za zaštitu spomenika kulture

U toku su radovi na donjoj, stubnoj flanši, proveri i popravci preostalih manjih, nedostataka i oštećenja na skulpturi, kao i radovi na čišćenju površine skulpture i konsolidacija patine. Na postamentu je potrebno uraditi ugradnju dela konstrukcije kojom će biti povezana skulptura i stub.

- Po završetku ovih radova, a svakako pre Dana državnosti, kada to dozvole vremenske prilike, "Pobednik" se vraća na Beogradsku tvrđavu - kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.