BEOGRAD JE CELE NEDELJE PREZAGAĐEN, A BIĆE JOŠ GORE: Otkriven uzrok strašnog stanja u prestonici!
Foto: Printscreen

užaas

BEOGRAD JE CELE NEDELJE PREZAGAĐEN, A BIĆE JOŠ GORE: Otkriven uzrok strašnog stanja u prestonici!

Povezanost magle i zagađenja vazduha najbolje je svojevremeno objasnio Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije

Objavljeno:

Kako pokazuju i domaća i svetska merenja, vazduh u Beogradu je ponovo veoma zagađen, a prema najavama meteorologa narednih dana situacija bi mogla da bude još gora.

Prema podacima sajta Air Visual, Beograd je u 12.00 bio šesti najzagađeniji grad na svetu, a drugi u Evropi, odmah posle Sarajeva. Slične rezultate beleže i Agencija za zaštitu životne sredine, sajt Beoeko koji zajedno drže Grad Beograd i Gradski zavod za javno zdravlje, a zagađenost vazduha u realnom vremenu možete uživo.

foto: AIR VISUAL / SCREENSHOT

Meterolozi najavljuju za naredne dane i pojavu magle, koja automatski dovodi do još većeg zagađenja vazduha, a neće biti ni jakog vetra, košave, da je otera.

Prema prognozama Serbian Meteo "narednih dana će usled polja povišenog vazdušnog pritiska i slabog strujanja u prizemnom sloju atomosfere postojati povoljni uslovi za stvaranje i održavanje celodnevne magle, pa će i maksimalne temperature zavisiti od nje".

Povezanost magle i zagađenja vazduha najbolje je svojevremeno objasnio Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

- Kada se iznad određenog područja, kao na primer iznad naše zemlje, duže vremena zadržava polje niskog vazdušnog pritiska, ili događaju prizemne inverzije koje se karakterišu smanjenom vidljivošću, pojavom jake sumaglice ili magle, tada se zagađenja zadržavaju u prizemnom sloju atmosfere. Nasuprot tome, situacije sa košavom ili drugim jakim vetrom doprinose smanjenju koncentracije zagađujućih elemenata u vazduhu - objasnio je Sovilj za RSE.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.