ISTORIJSKI PLAN ZA BEOGRAD! Tramvaj ide na LEVU OBALU DUNAVA, a voz za Surčin i Obrenovac
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

Noviteti

ISTORIJSKI PLAN ZA BEOGRAD! Tramvaj ide na LEVU OBALU DUNAVA, a voz za Surčin i Obrenovac

Prva linija metroa ići će od Makiškog polja do Mirijeva, a druga će ići od Mirijeva do glavne železničke stanice u Zemunu

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će tokom tokom septembra 2020. biti završen Plan generalne regulacije šinskih sistema na teritoriji Beograda koji će podrazumevati metro, BG voz i tramvaje.

- Poslednjih pet godina smo intenzivno radili na pripremi za izgradnju i došli smo u situaciju da za godinu dana budemo spremni za početak radova. Završavamo Plan detaljne regulacije Makiškog polja koji će omogućiti da definišemo kompletnu izgradnju svih depoa i početne stanice - rekao je Vesić za Srbijadanas.com

Prva linija metroa ići će od Makiškog polja do Mirijeva, a druga će ići od Mirijeva do glavne železničke stanice u Zemunu.

foto: Filip Plavčić

- BG voz ćemo širiti nezavisno od metroa. Proširićemo liniju od Zemuna prema Surčinu. Obuhvatićemo nacionalni stadion, centar Surčina, Aerodrom "Nikola Tesla" i produžiti do Obrenovca, onda ćemo imati kompatibilan sistem lake železnice i metroa koji će omogućiti potpuno nesmetano funkcionisanje. Bez toga Beograd neće rešiti problem gužvi. Za metro nam treba oko četiri milijarde evra, a za širenje BG voza oko 500 miliona - naveo je Vesić za Srbijadanas.com

Plan generalne regulacije predviđa i regulaciju šinskih sistema, a radiće se i na širenju tramvajskih mreža. Vesić je i ekskluzivno najavio da će tramvaji ići i na levu obalu Dunava.

- Produžićemo tramvaj od Banovog brda prema Ceraku i Vidikovcu i sa Bogoslovije do Višnjičkog polja. Ove godine raspisujemo i tender za projektovanje mosta na Adi Huji gde je predviđena i tramvajska mreža tako da će tramvaj preko mosta ići na levu obalu Dunava - zaključio je Vesić za naš portal.

foto: Filip Plavčić

U novogodišnjem intervjuu za portal Srbija Danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić osvrnuo se na proteklih 12 meseci i najavio čitav niz projekata koji čekaju glavni grad u 2020. godini.

Kad počinju radovi na izgradnji metroa? Koji je plan za smanjenje gužvi u saobraćaju? Kako sprečiti odliv vozača i drugih radnika u inostranstvo? Šta očekuje od predstojećih izbora? Kad mu je bilo najteže tokom sadašnjeg mandata? Koji gradonačelnik je za njega bez premca u istoriji? Šta očekuje od Crvene zvezde sa Dejanom Stankovićem na klupi? Šta radi u slobodno vreme? Zašto je doneo bistu Živojina Mišića u kabinet?

Opširnije o ovim i mnogim drugim temama možete pročitati na portalu Srbija Danas u četvrtak 2. januara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.