ZA 10 GODINA NIJEDNA KUĆA U BEOGRADU NEĆE BITI BEZ KANALIZACIJE! Goran Vesić ispričao koji su nam ciljevi
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

OTKRIVAMO

ZA 10 GODINA NIJEDNA KUĆA U BEOGRADU NEĆE BITI BEZ KANALIZACIJE! Goran Vesić ispričao koji su nam ciljevi

Problem je što trećina grada nema kanalizaciju, a iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav

Objavljeno:

U narednih deset godina nijedna kuća u Beogradu neće biti bez kanalizacije, a cilj je da se sva fekalna voda prerađuje kako ne bi zagađivala reke, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je prilikom obilaska radova na izgradnji kanalizacije u okolini Obrenovca kazao da je bilo potrebno stvoriti preduslove da se taj posao sprovede u nekoliko faza.

- Oko 740 kuća u okolini Obrenovca će za godinu dana imati kanalizaciju - rekao je Vesić i dodao da nije moguće ništa uraditi preko noći i da je bilo potrebno ozbiljno planiranje.

Takođe je dodao da je problem što trećina grada nema kanalizaciju, a da i iz onih delova grada koji je imaju, dve trećine vode ide direktno u Savu i Dunav.

- Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu kako bi sve fekalne vode dolazile u fabriku i tu se prerađivale - istakao je Vesić.

Takođe počinje i prva faza izgradnje te fabrike u Velikom selu, koja će pokriti deo grada u kome živi milion i po građana.

- To je skupa investicija, ali ćemo rešiti kompletnu kanalizaciju i ispuštanje fekalija u reke - dodao je on, i naglasio da se takođe završava projektovanje fabrike otpadnih voda u Batajnici, a potom i u Ostružnici...

Zamenik gradonačelnika je kazao da je aktuelna vlast četiri puta više novca uložila u prigradske opštine za razliku od prethodne.

- Moramo da vodimo računa o prigradskim opštinama kako bi građani imali iste uslove i da rešimo sve probleme kao što to činimo u centralnim opštinama - rekao je Vesić.

On je najavio i da će od 1. januara početi da radi gradska poljoprivredna inspekcija, što će doprineti da se poveća naplata korišćenja zemljišta i samim tim, veće ulaganje u ovu oblast.

- Od poljoprivrednog zemljišta je naplaćivana trećina, i sada ćemo sa inspekcijom više naplaćivati, a sav prihod će biti namenjen za poljoprivredu, između ostalog i za atarske puteve, moći će da se ulaže u protivgradnu zaštitu, da se obrazuje poljočuvarska služba i slično... - rekao je Goran Vesić.

Vesić je istakao da na teritoriji Beograda postoji 250.000 hektara obradive površine, a da se obrađuje samo 150.000.

- Najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine, a ponašali smo se kao da poljoprivreda ne postoji - rekao je Vesić.

Istakao je i da se za ovu oblast sada izdvaja više novca, odnosno da je 20 miliona dinara subvencija Grad Beograd davao 2014. godine, a da sada daje 200 miliona, a sledeće godine planira za te namene 250 miliona.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je da će 15. novembra biti otvoren tender za igradnju kanalizacije na Šabačkom putu, a da se takođe sprema projekat izgradnje kanalizacije u delu Zabrežje, Belo Polje, i da će hiljade domaćinstava biti pokriveno ovom mrežom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.