MAJKA IMA 85 GODINA, NE IZLAZI NIGDE, NOSIMO JASTUČIĆE DA PREDAHNEMO! Stanarima na Novom Beogradu LIFT DUGO NE RADI
Stanari zgrade na Novom Beogradu, Foto: Printscreen/ TV Prva

NEMA REŠENJA?!

MAJKA IMA 85 GODINA, NE IZLAZI NIGDE, NOSIMO JASTUČIĆE DA PREDAHNEMO! Stanarima na Novom Beogradu LIFT DUGO NE RADI

Pojedini stanari ponesu jastuče da bi mogli da sednu i naprave predah na nekom od spratova dok se penju do svojih stanova u ovoj višespratnici...

Objavljeno:

„Moja majka je penzionerka, ima 85 godina i samo je dva puta izašla iz zgrade za sve ovo vreme kada je išla kod lekara“, ovako stanar iz zgrade od 11 spratova u Ulici Milutina Milankovića 94 na Novom Beogradu opisuje problem sa jedinim liftom u soliteru koji on, njegova porodica i komšije imaju već četiri meseca otkad je lift isključen iz upotrebe.

Pojedini stanari ponesu jastuče da bi mogli da sednu i naprave predah na nekom od spratova dok se penju do svojih stanova u ovoj višespratnici, ispričali su stanari za TV Prva.

foto: Printscreen/ TV Prva

Jednog starijeg gospodina čeka supruga na pola puta da bi mu pomogla da prenesu namirnice, drugi, pak, svakodnevno proveravaju da li je lift proradio, za svaki slučaj. Među njima je i desetogodišnja Lana koja svakoga dana vuče ranac težak oko šest kilograma u povratku iz škole i to sve do 10. sprata.

- Ponekad napravim pauzu na sedmom spratu, pa nastavim dalje – kaže ona.

Ima i onih koji bar pet puta dnevno idu gore-dole, i priznaju, previše im je naporno.

- Moju unuku njena majka kada dođe sa posla vodi na razne aktivnosti. Stvarno nam je teško, posebno kada nosimo namirnice ili neke stvari – objašnjava stanarka agoniju koja je počela 1. jula kada je preduzeće "Gradsko stambeno" isključilo lift iz upotrebe jer mu je istekao rok trajanja.

foto: Printscreen/ TV Prva

Prema rečima jednog Novobeograđanina, postoji „zazor u zupčaniku zbog čega mora da se menja ceo lift“. Zato su pristali da plate ugradnju novog koji košta blizu 50.000 evra. Međutim, kako kažu, raspisan je tender, odabran izvođač radova početkom avgusta i od tada čekaju.

"Lift star skoro pet decenija je isključen bezbednosnih razloga"

Igor Ćurčić ispred preduzeća "Gradsko stambeno" je napomenuo najpre da je lift u ovom novobeogradskom soliteru star 49 godina, te da je stanarima trebalo mnogo vremena da prihvate ponudu za popravku.

Zgrada u kojoj lift mesecima ne radi

- Radni vek liftova je 25 godina. Ovaj je star 49 godina, što je 24 godine duže od njegovog eksploatacionog perioda. Budući da „Gradsko stambeno“ vrši kontrolu liftova, nakon izveštaja krajem 2018. godine bilo je jasno da takav lift ne može dalje da radi odnosno da nije bezbedan. Naše ekipe su izašle na teren, napravile detaljan premer i uputile ponudu stanarima 16. aprila ove godine. S obzirom na to da se nisu izjašnjavali, nakon druge ponude 11. juna, nismo imali izbora i morali smo da isključimo lift jer je bezbednost prioritet – objasnio je Ćurčić za TV Prva i dodao da nije u pitanju "neki zazor", već onaj "od 40 milimetara koji bi mogao nekoga da košta glave".

Kako je objasnio, ponuda je prihvaćena tek sredinom jula, nakon isključenja lifta čija popravka traje i trebalo bi da radovi budu gotovi u decembru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Tv Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.