JEDAN DETALJ NA UPRAVO SRUŠENOM BEOGRADSKOM POBEDNIKU SVIMA JE PROMAKAO: Zbog njega su Beograđanke padale u nesvest
Premeštanje "Pobednika", Foto: Aleksandar Stojanović

USLIKALI SMO

JEDAN DETALJ NA UPRAVO SRUŠENOM BEOGRADSKOM POBEDNIKU SVIMA JE PROMAKAO: Zbog njega su Beograđanke padale u nesvest

Prvobitna zamisao Ivana Meštorovića, tvorca "Pobednika", bila je drugačija

Objavljeno: 16:25h

Kultni beogradski spomenik "Pobednik" danas je skinut sa svog postolja na Kalemegdanu i poslat na restauraciju u Smederevo. Iako je više od 90 godina bio na Kalemegdanskoj tvrđavi, zapravo on nikada nije ni trebalo da se nađe na njoj.

Prvobitna zamisao Ivana Meštorovića, tvorca "Pobednika", bila je da se spomenik nađe u samom srcu Beograda, tačnije na Terazijama. Ipak, taj plan nikada nije ostvaren, a razlog tome je, ni manje ni više, nego "Pobednikov" polni organ.

foto: Aleksandar Stojanović

Beograđanke su se prve pobunile protiv ove ideje, jer nisu želele da svaki dan gledaju skulpturu nagog muškarca, verujući da bi ista širila nemoral.

Zbog ovih i sličnih negodovanja, "Pobednik" je premešten na Kalemegdan gde je ostao do dan danas.

foto: Aleksandar Stojanović

Loši vremenski uslovi doprineli su tome da "Pobednik" polako počne da se raspada, a najviše oštećenja pretrpeo je u baš predelu zbog kog je prvobitno i bilo zabranjeno njegovo postavljanje na Terazijama.

Inače, iako je do sada prolaznicima delovao nedodirljivo, Pobednik na sebi nosi tragove burne istorije čiji je svedok bio - čak 30 rupa od metaka je uočeno tokom 3D skeniranja našeg junaka. Jedna je upravo u spornom predelu.

Danas je "Pobednik" poslat u Smederevo gde će se obaviti njegova rekonstrukcija, nakon koje će biti vraćen u prestonicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.