Vesić: Imamo velike planove za Veliko ratno ostrvo
Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

novi projekat

Vesić: Imamo velike planove za Veliko ratno ostrvo

Jedna od najvažnijih stvari koja je urađena na Velikom ratnom ostrvu jeste čišćenje kanala Galijaš

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da grad Beograd ima dosta planova za Veliko ratno ostrvo koji su uvršteni u plan Generalne regulacije, nedavno usvojene na sednici Skupštine grada.

On je rekao Tanjugu, nakon obilaska Velikog ratnog ostrva, da je tim planom Veliko ratno ostrvo zaštićeno od svake vrste uništavanja i da je na taj način obezbeđena priroda.

- To je prvi put u istoriji Beograda da je usvojen Plan generalne regulacije kada su u pitanju zelene površine, gde je definisano kako će se štititi zelene površine. Naš plan je da imamo više zelenih površina. Sada ih imamo 15 odsto, pre pet godina je bilo oko 14 odsto, a naš cilj je da bude 25 odsto i upravo zato je neophodan plan - rekao je Vesić.

foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, jedna od najvažnijih stvari koja je urađena na Velikom ratnom ostrvu jeste čišćenje kanala Galijaš koje je i glavno mrestilište za ribe.

- To je prirodni kanal u kome tokom kasne jeseni i zime ima dosta vode i koji je glavno mrestilište za ribe. One se ovde sklanjaju, pošto reka uvek nanosi neki mulj i bilo je zapušteno. Očistili smo 650 metara kanala, nastavićemo da čistimo i dalje, tako da smo obezbedili ovo prirodno mrestilište za ribe koje se ovde sklanjaju i i na taj način čuvamo ribu koja se nalazi u samom Dunavu - rekao je Vesić.

On je dodao da Grad na poseban način brine o ostrvu na kome nije dozvoljena gradnja i o kome brine JP "Gradsko zelenilo" koje tu ima svoju bazu.

foto: Grad Beograd

- Osim Zemunaca koji ponekad svrate ovde, i to u manjem broju, veliki broj Beograđana zna za Veliko ratno ostrvo, ali ne zna kakvo je ono blago. Ono se svake godine širi i svake godine je sve veće, ljudi koji ovde borave kažu da je 50-ak hektara povećano poslednjih decenija, tako da će ono biti sve veće i veće i sve važnije za Beograd - rekao je Vesić.

Ipak, zaključio je on, priroda ostrva mora da se sačuva da ona ne bi postala mesto za turizam, budući da su za to predviđena druga mesta.

Vesić je Ratno ostrvo obišao s gradskom sekretarkom za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević i s direktorom "Gradskog zelenila" Slobodanom Stanojevićem s kojima je razgovarao šta bi još moglo da se uradi na ostrvu u funkciji očuvanja prirode.

- U tom smislu, s drugim nadležnim institucijama i uz pomoć EU koja daje velike pare za zaštitu Dunava, bavićemo se i radićemo na još većoj zaštiti prirode - rekao je Vesić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.