SVI ZAJEDNO DO BEOGRADA BEZ ZAMKI NA PUTEVIMA: Ovako je zakrpljena PRVA RUPA u okviru naše VELIKE AKCIJE (VIDEO)
Akcija 'Prijavi rupu', Foto: Printscreen

JAVLJAJTE NAM

SVI ZAJEDNO DO BEOGRADA BEZ ZAMKI NA PUTEVIMA: Ovako je zakrpljena PRVA RUPA u okviru naše VELIKE AKCIJE (VIDEO)

Naša akcija funkcioniše tako što bilo ko može da nam se javi na mejl prijavirupu@espreso.co.rs i prijavi problem koji ćemo mi proslediti nadležnima.

Objavljeno:

Portal Espreso.co.rs je u saradnji s gradom Beogradom pokrenuo akciju ''Prijavi Rupu''. Cilj akcije je da se udružimo sa građanima kako bi Beograd bio sigurnije mesto i za vozače i za pešake, tako što će nam mejlom javiti gde se rupe nalaze.

Rupe na putu su problem koji se svakodnevno pojavljuje i utiče na veliki broj ljudi. Iako ekipe rade svakodnevno na njihovom saniranju, i pored nove tehnologije koja omogućava brže i efikasnije ''krpljenje'', beogradski asfalti su i dalje puno udubljenja i otvora. Ono što predstavlja najveći problem za putare jeste to što oni sami ne mogu da saznaju za svaku rupu u gradu i da intervenišu na vreme.

Iz tog razloga odlučili smo da postanemo posrednik između nadležnih i građana i da zajedno sa ljudima koji brinu o bezbednosti u saobraćaju zakrpimo rupe na beogradskim ulicama.

Naša akcija funkcioniše tako što bilo ko može da nam se javi na mejl prijavirupu@espreso.co.rs i prijavi problem koji ćemo mi proslediti nadležnima.

Jedna od tako prijavljenih rupa sanirana je sinoć.

Prijavljenu rupu smo prosledili nadležnima i u veoma kratkom roku su nam gradske ekipe odgovorile na prijavu, i pozvale ekipu Espresa da učestvuje u saniranju rupe koja se pojavila u ulici Generala Pavla Jurišića Štruma.

foto: Printscreen

U 10 časova smo se nalazili kod ulaza u Vojnu akademiju i čekali ekipu Beograd Puta da pristigne. Iz prvog kamiona koji je došao izašla su petorica putara obučena u jarko narandžaste boje. Sam kamion je na sebi imao dosta svetala, a prikolica koja je bila zakačena iza njega nosila je velike svetleće znakove. Jedan znak su postavili na početku same ulice, a sa drugim otišli do rupe koju je trebalo popuniti.

foto: Printscreen

Objasnili su nam da je vidljivost radova na putu, kao i samih radnika, jedna od najvažnijih stvari na koje treba paziti u njihovom poslu. Nažalost nije retka pojava da radnike povrede drugi učesnici u saobraćaju ili da su vozači ti koji se povrede jer ne vide radove na putu. Upravo iz tog razloga se ovaj posao obavlja noću, a nedostatak svetla nadoknađuju veliki svetleći znakovi sa strelicama.

Naravno, radi bezbednosti, i nama su dali flurescentne prsluke Beograd Puta, tako da smo se vrlo brzo uklopili u ekipu.

Kada je ulica bila lepo obezbeđena pristigao je i kamion u kom se nalazio asfalt. Ova smesa,sa kojom putari rade svakodnevno je vrlo opasna jer se greje na 250 stepeni kako bi bila meka da se uklopi u rupu, a kada se ohladi i očvrsne prirodni uslovi ne mogu ponovo da je zagreju do promenljivog stanja.

foto: Printscreen

Zaštićeni rukavicama putari su pažljivo smesu iz kamiona prebacili u metalna kolica pa zatim na samu ulicu. Sledeće je trebalo poravnati novu smesu kako bi se savršeno uklopila u ostatak puta i popunila prijavljeni problem - a to se radi ručno. Radnici su metalnim plugama uglačavali užareni asfalt do savršenstva.

foto: Printscreen

Poslednji korak je bio prelaženje valjkom preko sada već popunjene rupe. Kako je ovo najmanje opasan deo posla ekipa Beograd Puta nam je dozvolila da se i mi priključimo radu, a čast upravljanja valjkom je upravo pripala meni.

S pozajmljenim rukavicama na rukama uhvatila sam glomaznu šipku na čijem kraju se nalazio teški metalni valjak. Cilj je bio preći svaki deo sanirane rupe kako bi se uverili da je novi asfalt savršeno poravnat sa starim. Posle par poteza gore dole posao je izgledao završen, međutim za ovu radnju mi je bila potrebna sva snega. Ovaj vrlo kratak, ali moram priznati vrlo naporan, poslednji korak označio je uspešan kraj naše misije.

foto: Printscreen

Ekipa Beograd Puta je morala da nastavi svojim putem jer ih je čekala duga noć saniranja rupa, ali pre nego što nas je napustila ostavila nam je florescentne prsluke kao uspomenu na našu zajedničku akciju.

Ukoliko i vi želite da učestvujete u našoj akciji, potrebno je samo da nam pošaljete mejl na prijavirupu@espreso.co.rs. sa pravilno popunjenom prijavom ili da nam se javite na našim društvenim mrežama - Fejsbuku ili Tviteru i pored slike, adrese rupe stavite samo haštag #prijavirupu.

Bonus video:

(Jovana Jadranski)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.