NE DAM KEJ! Oni se bore da se TRAVA NE PRETVORI U BETON!
Oni se bore da se TRAVA NE PRETVORI U BETON!

GLAS

NE DAM KEJ! Oni se bore da se TRAVA NE PRETVORI U BETON!

Traže da građani učestvuju u uređenju Savskog keja.

Objavljeno: 17:16h

Povodom najave gradskih čelnika da će Savski kej u novobeogradskim blokovima biti preuređen po ugledu na Savsku promenadu, grupa građana "Ne dam kej" pokrenula je peticiju za razvoj Savskog keja u skladu sa željama građana.

Od proleća ove godine sakupljenio je 5.823 potpisa, a peticiju su danas predali gradonačelniku Beograda, Skupštini grada i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

- Na Sava promenadi se stabla sade u kadice u kojima se dave pri jačoj kiši, a 80 odsto površina je asfaltirano - upozorava grupa građana "Ne dam kej". Građani su od nadležnih službi gradske vlasti peticijom zatražili da proces donošenja odluka u vezi sa razvojem Savskog keja bude potpuno transparentan i da aktivno uključi sve zainteresovane građane u svim fazama planiranja, da bi bio održiv, navodi se u saopštenju udruženja.

- Da se ne dozvoli smanjenje zelenih površina čime bi došlo do urušavanja kvaliteta životne sredine koja je inače ugrožena. Da se ni po koju cenu ne smanji odnos zelenih i ostalih javnih površina dodatnim betoniranjem, već isključivo revitalizacija postojećih površina - navode u udruženju "Ne dam kej". Takođe, zatraženo je da se konačno uvede red pri postavljanju splavova uz obalu. - Trenutno je, zbog gustine objekata na Savi, gotovo nemoguće videti reku sa keja većim delom obale.

Građani su apelovali na nadležne da se uspostave stroga pravila koja obavezuju vlasnike da čiste reku oko svojih splavova, da se strogo ograniči i revnosno kontroliše nivo buke koja dolazi sa splavova i da se obezbedi da saobraćaj motornih vozila na celoj dužini keja postoji samo u propisanim okvirima.

Gradskim institucijama je predata i Inicijativa za izradu plana detaljnje regulacije dela Savskog keja u blokovima 70a, 70, 44 i 45. Iz neformalnog udruženja "Ne dam kej" za kraj leta najavljuju javne radionice koje će artikulisati konkretne ideje građana za uređenje keja, a koje će naknadno biti prosleđene gradskim institucijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.