PAMTIMO SREBRENICU: Žene u crnom na Brankovom mostu tražile od Srbije da PRIZNA ZLOČIN (FOTO)
Ulična akcija Žena u crnom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, Foto: Espreso.co.rs

SEĆANJE NA ŽRTVE

PAMTIMO SREBRENICU: Žene u crnom na Brankovom mostu tražile od Srbije da PRIZNA ZLOČIN (FOTO)

Genocid u Srebrenici je najveći zločin počinjen nakon Drugog svetskog rata u Evropi

Objavljeno: 21:05h

U okviru obeležavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku umetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizuju sledeće aktivnosti u Beogradu: Ulična akcija Žena u crnom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” počela je danas 10. jula od 19:30 do 20:30, na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici (kod Parka nesvrstanih zemalja).

20:17 Perfomans je završen, a protekao je bez incidenata. Aktivisti su se razišli u miru.

20:15 Saobraćaj na Brankovom mostu se nesmetano odvija. Obe saobraćajne trake su sada prohodne.

20:10 Svi okupljeni aktivisti ćutke drže transparent, dok su pripadnici policije u pripravnosti.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

19: 51 Okupljeni aktivisti su sa Brankovog mosta krenuli ka spomeniku nesvrstanih.

19.30 Kako javlja naš reporter sa lica mesta, trenutno je blokirana jedna traka za saobraćaj na Brankovom mostu.

foto: Espreso.co.rs

Skup paljenje sveća “Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici” koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, održaće se u četvrtak 11. jula od 19:00 do 20:00 kod parka između Predsedništva i Skupštine grada. Uvod u predstavu: "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji biće odigran u četvrtak 11. jula, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, sa početkom u 20:00. Ulaz na događaj je besplatan. Genocid u Srebrenici je prema brojnim aktivistima koji su se okupili na Brankovom mostu najveći zločin počinjen nakon Drugog svetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je izvršenog genocida budući da je Srbija pružala političku, vojnu, logističku, kao i finansijsku pomoć Vojsci Republike Srpske.

foto: Espreso.co.rs

Ovom prilikom okupljeni aktivisti podsećaju da:

Država Srbija prva i do sada jedina država na svetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu ali ništa nisu uradili da spreče genocid u Srebrenici.

Nizom presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) van razumne sumnje, dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su delovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je deo tog projekta. Sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Državnoj politici negiranja genocida najviše doprinosi kontinuirano odbijanje aktuelnog predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zločin u Srebrenici imenuju genocidom, u čemu ih slede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i značajan deo opozicionih političara i političarki. Za državne institucije Srbije genocid u Srebrenci je zabranjena reč, a u režimskim medijima za negatore genocida neograničeni su sloboda i javni prostor, dok pred sudovima u Srbiji nije doneta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid. Ukratko, Srbija je država ne samo organizovanog zaborava zločina, brisanja tragova počinjenih zločina, već opstaje i ideologija koja je omogućila državno organizovani zločin – genocid. U celom svetu, posebno u državama i institucijama Evropske Unije kao i Saveta Evrope, 11. jul obeležava se kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici. Najvažnije međuvladine evropske institucije zahtevaju da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično delo, jer je to vređanje i ponižavanje žrtava, ugrožavanje mira i bezbednosti prvenstveno građana/nki BiH, kao i cele regije. Na sve te zahteve i apele država Srbija ostaje slepa i gluva, čime potvrđuje jaku sponu između ideologije zločina i sadašnjih vlasti Srbije, kontinuitet moralnih i kulturnih obrazaca sa režimom pod kojim je izvršen genocid.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Mi dole potpisane organizacije i dalje zahtevamo da:

Država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice;

Da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava;

Da predsednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire;

Da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca;

Da se negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično delo, bez ograničavajućih kriterijuma;

Da javne politike koje Srbija kreira i unapređuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju nameru kažnjavanja ratnih zločina;

Da da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

Na dan 11. jula iskazaćemo solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivistkinja i aktivista na komemoraciju/dženazu u Potočare/Srebrenica, gde ćemo, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Žene u crnom

Inicijativa mladih za ljudska prava

Mreže Žene u Crnom

Dah Teatar

Škart kolektiv

Autonomni ženski centar

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Fond za humanitarno pravo

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.