BEOGRAD KRIJE NAJVREDNIJE SVETSKO BLAGO! Svaki dan prolazite pored, a nemate POJMA šta je. Ima ga još samo RIM
Beograd, ilustracija, Foto: Privatna arhiva

PONOS GRADA

BEOGRAD KRIJE NAJVREDNIJE SVETSKO BLAGO! Svaki dan prolazite pored, a nemate POJMA šta je. Ima ga još samo RIM

Na ovo mesto možete otići i uživati u pogledu na Mikelanđelove statue

Objavljeno: 14:47h
Sara Belobrković

Najistaknutija građevina u Vatikanu, Bazilika Svetog Petra, čuva statuu Mikelanđelovog Mojsija, a jedini originalni odlivak ove statue nalazi se, ni manje ni više u Beogradu, u dvorištu Fakulteta likovnih umetnosti, na Topčiderskom brdu u Vojvode Putnika broj 68.

Kako je moguće da mali broj Beograđana zna ili uopšte nije čuo, a ni video ovo remek delo?

Novinari Espresa uputila se na pomenutu lokaciju ne bi li fotografisali i saznali nešto više o samom odlivku. Gore smo zatekli ljubazne studente Fakulteta likovnih umestonsti, kao i lepo uređeno i negovano dvorište.

Ipak, glavni dragulj ovog dvorišta je - "Mojsije".

Kako smo saznali od Olivere Erić na osnovu njenog kustoskog rada, kao i materijala u vezi sa bronzanim statuama, a koji nam je prosledila, priča iza ove statue vodi poreklo još iz 1931. godine, i dovodi se u vezu sa "Museom", gde se "Mojsije" prvobitno nalazio. Museo je nekadašnji prvi privatni muzej, a narodu poznatiji kao „Paviljon Veljković“, nalazio se u Birčaninovoj ulici u Beogradu i imao je sve potrebne uslove za čuvanje umetničkih predmeta. Zapravo, Vojislav Veljković, tadašnji ministra trgovina i finansija, je čovek koji se zalagao za ovaj odlivak, i koji je obezbedio i ispunio sve moguće uslove koje je Vatikan imao. Za odlivanje bronzanih odliva, Veljković je morao da traži dozvolu od pape, koju je dobio uz uslov da podigne adekvatnu građevinu za njihovo čuvanje, što je Vojislav i učinio.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Takođe, Vojislav Veljković je bio i kolekcionar, a nejgova kolekcija sadrži preko 250 poznatih dela, neka od njih čine: slike Uroša Predića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Jovana Popovića; ovde se ubrajaju i nekoliko odlivaka renesansnih skulptura, poput: "Mojsije", "Robovi" i "Dan i noć", dela čuvenoga Mikelanđela Buonarotija.

Nakon Drugog svetskog rata "Mojsije" biva prebačen na Topčider, gde je u to vreme bila radionica Tome Rosandića, osnivača Likovne akademije u Beogradu, koja je danas prerasla u vajarski odsek tog fakulteta. Na ovo mesto možete otići i uživati u pogledu na Mikelanđelove statue.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Ako bi se nešto dogodilo Mikelanđelovom Mojsiju u Vatikanu, na osnovu našeg licenciranog odlivka, napravila bi se identična replika. Naš odlivak ima veliki umetnički ali i kulturni značaj, i samo je jedan u nizu svih blaga koje Beograd poseduje i koji su vredni pomena i pažnje!

Bonus video:

(Sara Belobrković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.