SEVALE VARNICE TOKOM RASPRAVE O GONDOLI: Ovo je katastrofa, pogledajte ih kako izgledaju!
Radnici uprave zauzeli mesta, aktivisti bez odgovora, Foto: Printscreen / N1

opšti haos

SEVALE VARNICE TOKOM RASPRAVE O GONDOLI: Ovo je katastrofa, pogledajte ih kako izgledaju!

Tek što je počela, prezentacija uticaja prestoničke gondole na životnu sredinu je zakazala

Objavljeno:

Izgradnja gondole u Beogradu i dalje izaziva buru u javnosti. I to doslovno. Ministarstvo zaštite životne sredine organizovalo je javnu prezentaciju Studije o proceni uticaja izgradnje gondole na životnu sredinu. Ipak, raspravu su obeležili brojni incidenti, a sva pitanja zainteresovanih ostala su bez odgovora.

Tek što je počela, prezentacija uticaja prestoničke gondole na životnu sredinu je zakazala. Određena je pauza zbog tehničkih problema.

"Gradskoj upravi je možda nestalo struje ili se ispraznila baterija u čemu je problem?", čulo se na raspravi.

Problem je što je oko 100 ljudi bilo u maloj sali, bez klime na plus 30. I što su stolice predviđene za građane i građanke zauzeli zaposleni u gradskoj upravi.

"Ovo je katastrofa. Pogledajte ih kako izgledaju, pogledajte ih".

"Pa ne znam šta da Vam kažem. Šta to znači kako izgledamo, mi smo došli ovde da ispoštujemo javnu raspravu. Ne razumem, gospođa se ponaša neadekvatno i to je to", rekla je Violeta Vukić iz Sekretarijata za zdravstvo Beograda.

N1: Da li Vi radite u gradskoj upravi?

Violeta Vukić: Da, radim u gradskoj upravi.

N1: I zašto ste došli?

Violeta Vukić: Došla sam da čujem vezano za gondolu.

N1: Šta Vas interesuje?

Violeta Vukić: Pa interesuje me kakav je uticaj na zaštitu životne sredine, a inače radim u Sekretarijatu za zdravstvo, tako da je to povezano.

Dok su domaćini rešavali tehničke probleme, aktivisti incijative Ne davimo Beograd raširili su transparent. Koji se, tvrde, našao na meti.

"Gospodin je naleteo na naš transparent nasilno gurajući. Gospodine ko ste Vi? Gospodin koji je oteo telefon je načelnik iz gradske uprave", naveli su iz inicijative na Instagramu. Da je nasilja bilo potvrdila je i: "Žugić Snežana, grad Beograd, rođena u gradu, dedovinu imam ovde. Sa Starog grada, eto".

Njoj se gondola dopada, ali ne i postupak aktiviste Ne davimo Beograd.

foto: Printscreen / N1

"Gurnuli ste me, udarili ste me torbom, a sada pravite cirkus od nečega što je trebalo da bude jako lepo", rekla je Snežana Žugić Radomiru Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Dok rasprava o gondoli nije nastavljena u velikoj sali, u maloj se nije časilo časa.

Snežana Žugić: Da li Vi skijate?

Aleksandra Knez Mihajlović: Ja?

Snežana Žugić: Da, pitam Vas da li skijate? Onda znate kako treba da izgleda jedna gondola, ako skijate.

Aleksandra Knez Mihajlović: Ja neću gondolu! Ja neću gondolu! Arhuska konvencija je prekršena, Arhuska konvencija je prekršena!

Snežana Žugić: Ja bih sada završila raspravu.

Aleksandra Knez Mihajlović: Pa zato što ništa niste čitali.

U velikoj sali klime je bilo, ali i dalje ne stolica za sve. Pitanja za autore studije o proceni uticaja gondole na životnu sredinu nije manjkalo. Ali su u deficitu bili odgovori. "Svi vi koji ovde imate primedbe u većem broju treba iste da dostavite u pisanoj formi, bićete zainteresovane stranke u postupku i bićete obavešteni o svakom daljem koraku u toku ovog postupka", rekla je Sabina Ivanović iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Uz salve kritika, stigla je i jedna pohvala gondole. Za reč se javio učesnik rasprave koji misli da će žičara od Beograda stvoriti metropolu.

"Gospoda tu prisutna koja je uposlena u Starom gradu, oni su dali na svojoj sednici saglasnost za to, a sad su protiv toga. Oni me podsećaju na Ramuša Haradinaja. Oću da potpišem, ali neću da ispunim. E tako i oni", rekao je šef odborničke grupe SNS na Starom gradu Božidar Nenezić.

Većina prisutnih misli da studija ne štiti životnu sredinu, već vlast u nameri da gondola ugleda svetlo dana. No, šta god bilo na papiru, praksa je jasna. Posledice po okolinu bile su još u martu vidljive. Tada je stradalo 150 stabala.

BONUS VIDEO: ĐILASA NISMO NAPALI, ALI ON FABRIKUJE REALNOST: Aktivisti Marks 21 o sukobu na protestu, ALI I REŠENJU ZA KOSOVO! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.