RUŠI SE NAJPOZNATIJA SRPSKA PIRAMIDA U SAVSKOJ: Poznati BUNKER odlazi u ISTORIJU, OVO JE RAZLOG (FOTO)
Najpoznatija "piramida" u Srbiji odlazi u prošlost!, Foto: Pavle Kunovčić, Profimedia

GOTOVO

RUŠI SE NAJPOZNATIJA SRPSKA PIRAMIDA U SAVSKOJ: Poznati BUNKER odlazi u ISTORIJU, OVO JE RAZLOG (FOTO)

Izgradili su ga Nemci za vreme Drugog svetskog rata

Objavljeno:

Jedan od najpoznatijih srpskih bunkera ili kako se popularnije naziva, "piramida" sagrađan je za vreme Drugog svetskog rata, a sada će po svemu sudeći biti srušen.

Ovo betonsko sklonište predstavlja ostatke "nemačke arhitekture" i ima oko 80 kvadrata prostora. Zidovi su debeli tri metra, a njegove zidine su ispunjene tonama betona. Oblikovan je tako da liči na piramidu, a godinama je služio upravo kao bunker.

Bunker u Savskoj
Bunker u Savskoj foto: Pavle Kunovčić

Preživeo je ratne četrdesete, savezničke bombe koje su 1944. godine zasipale Savski amfiteatar i proširenje Savske ulice pre desetak godina. Ipak po svemu sudeći biće srušen zbog izgradnje "Beograda na vodi”.

Kako je Marko Stojčić, gradski urbanista najavio, objekat je predviđen za rušenje jer jer nema istorijske, kulturne niti funkcionalne vrednosti.

Ipak, ranije to nije bio slučaj. Ova zidina ima oko 80 kvadrata korisnog prostora. Visina unutar objekta je 2,20, a skloništa u srcu bunkera dugačka su 27 i 14 metara. U njemu su se krili vojnici Vermahta u vreme savezničkog bombardovanja. Tu je, kažu poznavaoci, moglo da se smesti i 50 vojnika.

Bunker u Savskoj
Bunker u Savskoj foto: Pavle Kunovčić

Kasnije je ovaj prostor dugo bio skladište, jedno vreme kafanica u kojoj su se okupljali železničari, a potom i omliljeno mesto beskućnika.

Prema rečima dr Vidoja Golubovića, koautora knjige "Beograd ispod Beograda", Nemci su izgradili četiri ovakva bunkera. Dva su preživela savezničko bombardovanje i posleratnu izgradu železniče infrastrukture. Jedno sklonište nalazi se u Savskoj ulici, preko puta Palate pravde, a drugo je dvadesetak metara pored obale Save.

Bunker u Savskoj
Bunker u Savskoj foto: Pavle Kunovčić

Od četiri bunkera do današnjih vremena preživela su dva, ali je jedan objekat manjeg gabarita, koji se nalazio bliže Savi, već uklonjen.

Na prostoru od Čukarice do Zvezdare do sada je otkriveno 27 drugačijih, ukopanih bunkera koje su Nemci za vreme Drugog svetskog rata gradili da u njima čuvaju oružje i protivavionsku municiju.

Ovaj bunker je takođe mogao da služi i kao turistička atrakcija po ugledu na Tiranu. Naime, praksa pretvaranja nekadašnjih bunkera u turističke akcije, u muzejske i druge vrste kulturnih prostora već postoji u okruženju. Nekadašnji nuklearni bunker, izgrađen u centru Tirane, pretvoren je u muzej.

U njemu se nalazi postavka posvećena ljudima koji su progonjeni za vreme vladavine komunističkog lidera Envera Hodže. U njegovo vreme je, zbog straha od spoljnih napada, u Albaniji izgrađen veliki broj ovih skrovišta. Brojke se kreću od 170.000 do 700.000 bunkera.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.