BIO JE NAJVOLJENIJI GRADONAČELNIK BG-A! Za one koji putuju autobusom radio je ONO ŠTO NE BI NIJEDAN POLITIČAR
BIO JE NAJVOLJENIJI GRADONAČELNIK BG-A!, Foto: Print Screen Youtube

na današnji dan

BIO JE NAJVOLJENIJI GRADONAČELNIK BG-A! Za one koji putuju autobusom radio je ONO ŠTO NE BI NIJEDAN POLITIČAR

Branko Pešić preminuo je 1986. u 63 godini, u svom rodnom Zemunu

Objavljeno:

Na današnji dan Beograd je ostao bez skoro izvesno najboljeg i najomiljenijeg gradonačelnika - Branka Pešića, a vreme njegovog šefovanja (1964 - 1974) mnogi nazivaju zlatnim dobom srpske prestonice.

Veliki vizionar pokrenuo je neke od glavnih i najpoznatijih beogradskih saobraćajnica, kao što su most Gazela, Mostarska petlja i Terazijski tunel, bez kojih teško da danas možemo Beograd zamisliti. Takođe, za njegovo vreme izgrađeni su i hala "Pionir", Sportsko-rekreativni centar "25 maj", "Pinki", "Olimp", Muzej savremene umetnosti i čak 81.000 stanova.

Građani su ga ponajviše voleli jer nije bio običan političar, već je imao običaj da sopstvenim kolima sa autobuske stanice pokupi po nekoliko građana i tog dana ih poštedi gradskog prevoza. Uvek je bio dostupan za razgovor sa svojim građanima. Oni su čak dolazili i u njegovu kuću da mu se požele na neku nepradvu, a mnoge je fasciniralo i što je pamtio i svačije ime.

Čak su neki hroničari u svojim spisima ispisali kako je usred noći znao da pozove "Elektrodistribuciju" ako nije bilo struje u nekom delu grada ili ako nije radila neka od uličnih svetiljki.

Branko Pešić preminuo je 1986. u 63 godini, u svom rodnom Zemunu, a sahranjen je u porodičnoj grobnici na Zemunskom groblju. U njegovu čast jedna zemunska ulica i škola nose njegovo ime.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.