POTRESNI SNIMCI RUŠENJA SRPSKE ISTORIJE: Sa zemljom sravnjena zgrada fabrike aviona IKARUS, ovo je ostalo posle nje (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/Ne davimo Beograd

stravično

POTRESNI SNIMCI RUŠENJA SRPSKE ISTORIJE: Sa zemljom sravnjena zgrada fabrike aviona IKARUS, ovo je ostalo posle nje (VIDEO)

Umesto ovog vrednog dela istorije Beograda, više godina zatrpavan i već zagušen blok 9a, dobiće još jednu stambenu zgradu

Objavljeno: 09:36h

Grad kranova juče je pojeo svoju istoriju.

Naime, srušena je bivša upravna zgrada fabrike aviona "Ikarus", jedne od najstarijih zgrada na Novom Beogradu.

Umesto ovog vrednog dela istorije Beograda, više godina zatrpavan i već zagušen blok 9a, dobiće još jednu stambenu zgradu, a "investitor" dodatnu zaradu.

Blok 9a već 3 godine vodi bitku za očuvanje bloka. Ikarus jeste pao, ali udruženi stanari bloka 9a uspeli su da izbace iz džepa "investitora" par stotina kvadrata stambenog prostora i očuvaju poljanu za fudbal.

Upravna zgrada fabrike aviona „Ikarus“ u Beogradu bila je jedna od najvelelepnijih građevina na Novom Beogradu. Na ulazu u zgradu nalazila se spomen-ploča posvećena "drugovima iz Ikarusa koji su dali svoje živote od 1941 do 1945. godine".

Ova zgrada, koja se nalazi na samoj granici između Zemuna i Novog Beograda u Grmšijevoj ulici predstavljala je primer industrijske arhitekture između dva rata.

Grad Beograd je i uprkos brojnim apelima odobrio njeno rušenje, koje je obavljeno juče.

Na ovom mestu nići će višespratnica, a fotorafije i snimci njenog rušenja i kratera koji je ostao za ovom velelepnom građevinom tu su da nas podsete na ono što je tu nekad bilo, i otišlo u nepovrat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.