POSLE 15 GODINA SMO DOČEKALI I TAJ DAN: Narodni muzej se otvara 28. juna
Foto: Zorana Jevtić

najavio zamenik gradonačelnika

POSLE 15 GODINA SMO DOČEKALI I TAJ DAN: Narodni muzej se otvara 28. juna

Projekat vredan izmedju 15 i 20 miliona evra

Objavljeno:

Narodni muzej svečano će biti otvoren 28. juna, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je podsetio da Narodni muzej nije radio 15 godina, i da se u njemu nalazi oko 400.000 artefakata - od 7. veka pre nove ere, pa do 20. veka.

- Tu je smešteno svo blago koje Srbija ima da pokaže kako svojim građanima tako i turistima. Mi smo prva vlast koja je otvaranje dva muzeja stavila kao prioritet - rekao je Vesić, istakavši da će ovo biti drugi muzej u prestonici koji se otvara u proteklih devet meseci.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom inauguracionom govoru u prethodnom mandatu premijera, naveo da su upravo to bili neki od ciljeva.

- To su mogli da urade i ljudi pre njega, ali im očigledno nije bilo važno. Grad je podržao nameru republike i pomogao u realizaciji jer, iako oba muzeja pripadaju Republici, nalaze se na teritoriji glavnog grada. Čitave generacije koje do sada nisu imale priliku sada će moći da vide našu istoriju i kulturu - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić foto: Miloš Miškov

Kako je kazao, tog dana ulaz za sve posetioce će biti slobodan.

Stara vojna akademija postaje muzej

Takođe, Vesić je najavio i da predstoji pretvaranje stare vojne akademije na uglu Nemanjine i Resavske u Muzej Grada Beograda. Taj projekat vredi između 15 i 20 miliona evra i, ako sve bude kako treba, do kraja sledeće godine biće izabran izvođač ili će bar biti raspisan tender.

predstoji pretvaranje stare vojne akademije na uglu Nemanjine i Resavske u Muzej Grada Beograda
predstoji pretvaranje stare vojne akademije na uglu Nemanjine i Resavske u Muzej Grada Beograda foto: Printscreen/Google streetview

- Tako će konačno i sve što Beograd ima biti na jednom mestu - rekao je on.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je plan za izmeštanje železničke stanice iz centra grada donet još 1972. godine.

Zamisao stara više od četiri decenije

- Tada je predviđeno da se železnički saobraćaj izmesti na Prokop i Novi Beograd, terminal u Makiš i opremanje i servis vozova u Zemunu.

Tada je već i počela izgradnja infrastrukture, ali su dešavanja u 90-tima zaustavila taj posao. Mi smo kroz projekat "Beograd na vodi" to ponovo pokrenuli, trenutno se radi međufaza u "Prokopu", potom će se raditi glavna stanica i "Prokop" će postati ono što je zamišljeno 1972. godine - naveo je on.

Pruga će, kaže, biti izmeštena iz centra grada i pored same reke, kuda se prevoze opasne materije i kojoj tu nije mesto.

- Tu ćemo izgraditi dužni park, po ugledu na Hajlajn park u Njujorku i u kontaktu smo sa autorima tog parka kako bi nam pomogli da ga izgradimo. Taj deo grada postaje potpuno drugačiji i to je pravo spuštanje Beograda na reke, što se planira još od 30-tih godina 19. veka - kaže Vesić.

foto: Boško Karanović

200 kilometara obale

- Beograd ima 200 kilometara obale na rekama koje su bile neiskorišćene i, zahvaljujući "Beogradu na vodi" i drugim projektima, mi sada uspevamo to da učinimo. Završava se pasarela, počeće da se gradi gondola do kraja godine, rekonstruisali smo Kosančićev venac, započeli smo rekonstrukciju Karađorđeve ulice - rekao je Vesić.

Kako je naveo Vesić, zbog kritika Dragana Đilasa o izmeštanju železničke stanice na "Prokop" u tekstu iz 17. oktobra 2008. godine kada je on bio gradonačelnik Beograda vidi se da je potpisao ugovor o završetku "Prokopa" sa obavezom, kako je tada obećao građanima, da će 2010. godine "Prokop" biti završen i da će se iseliti železnička stanica iz centra Beograda.

- Kada smo mi to uradili, kritikuje nas i priča kako to nije trebalo da se uradi. To je nešto što oni nisu uspeli da urade, pa kritikuju, kao i svaku stvar koju radimo u Beogradu - zaključio je Vesić.

BONUS VIDEO: FILMSKO HAPŠENJE U BEOGRADU: Policija upala u stan, pronašli oružje, drogu i eksplozivne naprave! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.