PRONAĐITE RAZLIKU: Snimili smo Beograd na vodi PRE NEGO ŠTO SU POČELE DA NIČU ZGRADE (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

pre i posle

PRONAĐITE RAZLIKU: Snimili smo Beograd na vodi PRE NEGO ŠTO SU POČELE DA NIČU ZGRADE (FOTO)

Projekat "Beograd na vodi" zajedno sprovode srpska vlada i arapski partner, okupljeni u zajedničkom preduzeću Belgrade Waterfront

Objavljeno:

Beograd na vodi definitivno je omiljen srpskoj vlasti koja je bila inicijator čitavog projekta, ali i onima koji isti ne odobravaju ili vlast ne podržavaju. Kada je srušen poslednji obekat u Savamali, nije bilo naznaka da će za koju godinu taj prostor dobiti neki izgled.

Ipak, luksuzni stanovi u kulama A i B, prema rečima Siniše Malog, spremni su za useljenje prvih stanara. Naime, kako je još uvek aktuelni gradonačelnik (?) izjavio, to bi moglo da se dogodi već za mesec dana. Istakao je i da je u toku izgradnja šest objekata, kao i da će ove godine početi da se grade još četiri nova.

Pre skoro tri godine, nakon fantomskog rušenja usred noći u delu Beograda uz reku Sava - nije ostalo ništa... Umesto niza lokala i zgrada u Hercegovačkoj ulici, osvanula je gomila šuta. Ljudi pod fantomkama, u noći između 24. i 25. aprila, maltretirali su i vezivali građane, a policija se nije odazvala na pozive za pomoć. Bageri su sve obekte sravnili sa zemljom.

foto: Filip Plavčić

Ubrzo su ovaj prostor zaposele mašine, a jedini prizor bio je prazno zemljište, ograda, opustošen prostor i po koja BWF zastava, "nataknut" odmah, čisto da se obeleži teritorija (?!)

foto: Filip Plavčić

U narednih godinu i po dana sve što se moglo videti od projekta Beogard na vodi, bile su metalne konstrukcije.

foto: Filip Plavčić

Danas, na ovom mestu nikla su dva luksuzna oblakodera gde će novi život započeti budući stanari najskupljih kvadrata koji se trenutno grade u Beogradu.

foto: Filip Plavčić

Takođe, izgrađeno je još nekoliko stambenih zgrada, a započeti su i radovi na najvećem tržnom centru u regionu, "BW galeriji". Do sada je napravljena Sava promenada i da su u toku radovi na BW Residences, BW Vista, BW Parkview, BW galerija i Kula Beograd.

foto: Filip Plavčić

Izgradnja kompleksa je počela 28. septembra 2015. kada je postavljen kamen temeljac.

Projekat "Beograd na vodi" zajedno sprovode srpska vlada i arapski partner, okupljeni u zajedničkom preduzeću Belgrade Waterfront, a u Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", koji je 20. septembra 2015. tačno u podne objavljen na sajtu Vlade Republike Srbije, piše da će izgradnja kompleksa trajati trideset godina. Dakle, gradnja tek predstoji.

Iako na ovom mestu niko nikada nije živeo, iako su građani i mnogi stručnjaci protestima pokušavali da ukažu na štetnost samog projekta, narušavanju prirodnog sklada, netransparetnoj finansijskoj pozadini velikog projekta, i brojnih opaski da su u pitanju "mutna posla", "rađanje" "novog grada" u srcu Beograda biće sprovedeno u delo, izričito tvrde tvorci i graditelji.

Možda je ipak najvažnije pitanje - ko u Srbiji danas ima novca da kupi stan čiji kvadrat iznosi 7.000 evra? I još bitinije - ko od ovog projekta i prodaje stanova profitira?

Planirano je da prva faza izgradnje u Beogradu na vodi bude okončana 2020 godine. Da li će projekat koji je podelio građane Srbije i probudio brojne kontroverze opstati, ostaje da se vidi, jer ipak je pred Beogradom i Beograđanima još 30 godina gradnje...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.