Očekuje se PORAST vodostaja Save i Dunava: Postavljeni džakovi kod Kule Nebojša, u toku VANDREDNA ODBRANA OD POPLAVA
Vandredna odbrana od poplava kod Kule Nebojša, Foto: Zorana Jevtić

NA IVICI PRELIVANJA

Očekuje se PORAST vodostaja Save i Dunava: Postavljeni džakovi kod Kule Nebojša, u toku VANDREDNA ODBRANA OD POPLAVA

I u prvim danima sledeće nedelje voda će nastaviti da nadolazi, pa će do utorka u dunavskom koritu ona dostići kotu 556, a u savskom 523

Objavljeno: 13:23h

Vanredna odbrana od poplava na potezu od Kule Nebojša do Bastiona Sv. Jakova uvedena je danas, a izvesno je da će potrajati i sledeće nedelje. Ipak, prema rečima nadležnih, mesta za paniku verovatno neće biti.

- U pitanju je najniža tačka u gradu, te je situacija očekivana. Zbog slivanja vode iz tokova u Hrvatskoj i Sloveniji očekujemo blagi porast vodostaja na toj tački, od otprilike 10 centimetara - kaže Darko Glavaš, gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima.

Prema podacima Republičkoh hidrometeorološkog zavoda, današnji vodostaj Save procenjuje se na 509, a Dunava na 542 centimetra, s tim da će do kraja nedelje nivo prve porasti za sedam, a druge prestoničke reke za pet centimetara.

Prognoza vodostaja
Prognoza vodostaja foto: Printscreen/hidmet.gov.rs

I u prvim danima sledeće nedelje voda će nastaviti da nadolazi, pa će do utorka u dunavskom koritu ona dostići kotu 556, a u savskom 523, što znači da će time ući u granični okvir koji zahteva odbranu od poplava. Međutim, sve to ne bi trebalo da uznemiri sugrađane, navodi Glavaš.

- Voda je na ivici prelivanja, ali stanje je daleko od kritičnog. Apelujemo na građane da ne ostavljaju svoja vozila na keju, a vlasnicima plovila da obezbede plovne objekte. Za dodatnim merama opreza za ostatak sugrađana za sada nema potrebe - zaključuje Glavaš.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Ljubiša Stojmirović

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.