NUDILI SU JOJ SILNE PARE DA SE ISELI! Baka Lenka je živela u kući bez broja USRED CENTRA BEOGRADA U INAT SVIMA! (FOTO)
Kućica bez broja, Foto: Printscreen/Facebook

Ne predaje se tako lako

NUDILI SU JOJ SILNE PARE DA SE ISELI! Baka Lenka je živela u kući bez broja USRED CENTRA BEOGRADA U INAT SVIMA! (FOTO)

Ovo je priča o Njegoševoj ulici koju sigurno niste znali

Objavljeno:

Njegoševa ulica, ušuškana je iza gužve i haosa, i predstavlja pravu bogatu oazu mira. Idealna je za beg od haosa i vreve, a ono što je ohrabrujuće je to da ona nije jedino ovakvo mesto.

Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste jedna interesantna priča o njenom nastanku. Naime, baš u ovoj ulici postojala je jedna kućica koja - nije imala broj.

Beogradska opština je punih 10 godina pokušavala da iseli baka Lenku Ranković iz njene kuće u Njegoševoj ulici u kojoj je decenijama, nakon smrti muža i dece, sama živela.

Grad se širio, urbanistički plan ulica je pratio taj trend pa je i čuvena Njegoševa ulica morala da se produži i preseče sa Molerovom. Tu je nastao problem jer pomenuta baka Lenka, čija se kuća nalazila na sredini te ulice, nije pristajala na sumu od 27.000 dinara koliko su joj nudili za iseljenje.

Izgradila se cela okolna zona, postavili su trotoar, nikle su nove zgrade u ulici, te je i kućni broj 32, koji je do tada pripadao baka Lenki, prebačen na novu zgradu pa je tako, narednih godina, bakina kućica, kao jedina u centru Beograda, ostala bez broja.

- Ne predajem se tako lako - izjavila je baka Lenka, februara 1932. godine, kada je i nastala ova fotografija gde se vidi njena kućica kako, na sredini Njegoševe ulice, prkosi novim urbanistima.

Stvarno, suma koju su joj tada nudili nije bila ni približna pravoj vrednosti kuće, a posebno placa u tom delu grada.

Najzad, gradski čelnici su povećali ponudu i konačno joj ponudili, realnih, 240.000 dinara, a baka Lenka, skromna i poštena, poslala je odgovor na ponudu - „Mnogo je, meni je dosta i 200.000”.

Bonus video:

DUNAV STIGAO DO DORĆOLSKOG KEJA! Džakovi za odbranu od poplava spremni kod Kule Nebojša!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.