ZNATE LI ŠTA SE ZAPRAVO DOGODILO 9. MARTA? Postavili smo ovo pitanje mladim Beograđanima. Odgovori su prilično šokantni (VIDEO)
Foto: Printscreen

27 GODINA od bunta

ZNATE LI ŠTA SE ZAPRAVO DOGODILO 9. MARTA? Postavili smo ovo pitanje mladim Beograđanima. Odgovori su prilično šokantni (VIDEO)

Da li mladi znaju našu istoriju?

Objavljeno:

Danas se obeležava 27. godišnjica opozicionih demonstracija koje je u Beogradu organizovao Srpski pokret obnove (SPO) 9. marta 1991. godine, a njihov lider Vuk Drašković, 16. februara 1991. proglasom je pozvao na demonstracije "9. marta, tačno u podne, na Trgu Republike" zbog huškačkog izveštavanja TV Beograd, koja je tada prvi put prozvana "TV Bastiljom".

Beogradom je tada šetalo više od 100.000 građana, 10.000 policajaca, a demonstrant Branivoje Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54) su izgubili živote na ulicama tokom nereda.

Miloševićeva vlast bila je blago uzdrmana, ali režim socijalista nije dozvolio demonstracije. Policija je blokirala sve prilaze, koristili su palice, suzavac i vodene topove. Na zahtev Borisava Jovića, člana Predsedništva SFRJ, na ulice Beograda su izašli tenkovi JNA da pomognu miliciji u zavođenju reda na ulicama prestonice.

Ovaj datum smatra se danom kada je opozicija načinila prvi veliki korak i rekla NE režimu Slobodana Miloševića. Ipak, želja za nekom drugačijom, slobodnom Srbijom, bez monopola, umrla je baš tog dana.

Događaj koji je ispisao stranice srpske istorije stariji pamte po prolivenoj krvi, brutalnosti, želji za promenom, ali, šta je sa mlađim generacijama? Predstavlja li im ovaj datum nešto, znaju li šta se na današnji dan davne 1991. godine dešavalo na ulicama Beograda?

Pitali smo naše mlađe sugrađane "šta se desilo 9. marta?", i iznenadili su nas svojim odgovorima.

Pogledajte:

Naime, većina studenata je znala o kom datumu je reč, odgovorali su "kao iz topa", ali bilo je i zamuckivanja i zbunjenosti dok se nije "upalila lampica"

Simpatičan odgovor jednog mladića, kome je ovaj datum važan zato što proslavlja 4. meseca veze, naterao nas je da se zapitamo, zanima li današnje omladince šta su u prošlosti dešavalo, ko je ustao protiv koga, zašto i kako?

Ipak, za učesnike demonstracije "sa obe starne", ovaj dan ostao je bleda uspomena zbog koje će se busati u prsa kada se pomene otpor, želja za slobodom, prkos...

BONUS VIDEO:

Levijatan za Espreso: Ovo je istina o dolasku u Hrvatsku

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.