DRŽAVNA BRUKA U ZEMUN POLJU! Izgradili 1.000 stanova, pa pustili DA IH PLJAČKAJU I UNIŠTAVAJU umesto da usele ljude! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

nadležni ćute

DRŽAVNA BRUKA U ZEMUN POLJU! Izgradili 1.000 stanova, pa pustili DA IH PLJAČKAJU I UNIŠTAVAJU umesto da usele ljude! (FOTO)

Ekipa Espresa posetila je ovo naselje u želji da saznamo šta se sa stambenim objektima dešava danas, s obzirom na to da od kad su radovi završeni, a nijedana porodica nije useljena

Objavljeno:

Maja 2011. godine Grad Beograd raspisao je konkurs za 1.050 socijalno neprofitnih stanova za zaposlene u javnim službama i mlade bračne parove na teritoriji grada Beograda.

Naš sagovornik (koji je želeo da ostane anoniman), jedan od onih koji su "na papiru" dobili stan, objasnio nam je da je početkom 2014. Komisija za stambena pitanja gradonačelnika, pozivala zainteresovane da se opredele za jedan od stanova u novoizgrađenom stambenom kompleksu na adresi Dušana Mađarčića - Korčagin u naselju Kamendin.

Ista komisija je 2016. opet pozivala radi potvrde ili promene odluke o izabranom stanu.

foto: Filip Plavčić

Od 2014. do danas građani koji su se javili na konkurs dobijali su različite informacije o trenutku useljenja, ali je jedno sve vreme isto: sve je stalno odlagano.

Prema rečima našeg sagovornika, razlozi odlaganja su bili raznovrsni.

Izgradnja još jedne zgrade na istoj lokaciji, koja je u međuvremenu završena, izbor novog gradonačelnika, poplave, slaba zainteresovanost, naknadno uključenje pripadnika policije u konkurs, pa nezainteresovanost policije, traženje banke koja bi pomogla u realizaciji...

Sve su to davali kao izgovore ljudima koji su čekali na ono što im pripada - dodeljen krov nad glavom!

foto: Filip Plavčić

Poslednja informacija je da su zgrade obijene, opljačkane, naneta je velika materijalna šteta čime je realizacija konkursa dovedena u pitanje.

Valja napomenuti da je kokurs za prodaju 122 socijalno neprofitna stana u Beogradu u naselju Kamendin, ponovo otvoren i to za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova 6. septembra 2016. godine.

Na sajtu Grada Beograda objavljeno je da su "predmet konkursa 122 stana u Ulici Dušana Mađarčića Korčagina 2. deo broj 2-10 Kamendin, Zemun polje" i to:

– 29 jednosobnih stanova površine od 34,06 m2 do 48,00 m2, – 21 jednoiposoban stan površine od 47,98 m2 do 59,27 m2, – 36 dvosobnih stanova površine od 55,99 m2 do 73,61 m2, – 36 dvoiposobnih stanova površine od 69,54 m2 do 77,39 m2

Takođe, objavljeni su i uslovi prodaje:

foto: Filip Plavčić

Kako piše na sajtu, stanovi se prodaju po ceni od 627,28 €/m2 bez PDV-a, odnosno 690 €/m2 sa PDV-om. Plaćanje se vrši gotovinski ili putem stambenog kredita poslovnih banaka (važno je napomenuti da u vreme objavljivanja ovog konkursa niko iz gradske uprave nije pominjao komercijalne kredite banaka, koji su naknadno dodati).

Glavni investitor je Grad Beograd, a na izvođačkim radovima bila je angažovana firma Zlatibor gradnja.

Ekipa Espresa posetila je ovo naselje u želji da saznamo šta se sa stambenim objektima dešava danas, s obzirom na to da, od kad su radovi završeni, nijedna porodica nije useljena.

Uspeli smo da dođemo do informacije da je priča o nanetoj materijalnoj šteti tačna, te da su stanovi opljačkani.

foto: Filip Plavčić

- Sumnje građana je da su ljudi koji žive u blizini iznosili bojlere, radijatore, lomili prozore, WC šolje - kaže nam jedan meštanin.

Takođe, nijedan od ovih stambenih objekata od februara do oktobra 2016. godine nije imao čuvara, te je pljačkanje istih bilo lako za izvesti.

Prilikom posete stanovima, naša ekipa je zatekla čuvara, koji nam je objasnio da je većina stanova uništena.

On je nezvanično za naš portal rekao da objekte čuva od oktobra prošle godine kada ga je angažovao Grad Beograd, kao i da od februara 2016. pa do trenutka njegovog dolaska, zgrade nisu imale čuvara, zbog čega je tako pljačkanje bilo lakše.

Pokušali smo da stanove vidimo iznutra, međutim, kako nam je čuvar objasnio, ulaz u zgrade je zabranjen.

foto: Filip Plavčić

Kako smo saznali od meštana ovog naselja, nekoliko pripadnika MUP, obilazili su zgrade, ali je većina (oko 20 njih) rekla da od useljenja u ove stambene jedinice odustaje. Razlog, nezvanično: blizina romskog naselja.

Iz Sekretarijata za imovinske i pravne poslove Grada Beograda nisu odgovorili na pitanja Espresa u vezi s ovim slučajem, iako smo ih poslali pre mesec dana.

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.