TEMPERATURE LETI NIŽE I TO BEZ KLIME: Ključ je na vrhu zgrade, svaka koja OVO poseduje ima niže račune
:GO Stari grad, Foto: GO Stari grad

BEOGRAD

TEMPERATURE LETI NIŽE I TO BEZ KLIME: Ključ je na vrhu zgrade, svaka koja OVO poseduje ima niže račune

Centralna gradska opština Stari grad prepoznala je značaj jednog ovakvog projekta i razvila trend izgradnje zelenih krovnih parkova,

Objavljeno: 15:25h

Opština Stari grad u proteklom periodu preduzela je niz mera, akcija i programa u cilju ozelenjavanja centralne gradske zone u okviru opštinskog programa „Stari grad misli na životnu sredinu”. U okviru projekta ”Zeleni krovovi Beograda”, Stari grad je dobio i zelene krovne parkove, od kojih je prvi krov Doma zdravlja “Stari grad”.

Kada su krovni parkovi u pitanju, oni datiraju od davnina, ali danas su posebno od velikog značaja za urbane sredine kako zbog svojih estetsko funkcionalnih namena, tako i zbog uticaja koji imaju na razvoj biodiverziteta. Zeleni krovovi poboljšavaju kvalitet vazduha i povećavaju energetsku efikasnost samih zgrada, te je izgradnja zelenih krovova na zgradama javnih institucija poput domova zdravlja, a posebno škola, od velikog značaja.

Stari grad, PR
foto: GO Stari grad

Zeleni krovovi štede struju

Primena zelenih krovova donosi višestruke pozitivne efekte na kvalitetniji život u urbanim sredinama, poput smanjenja ukupne potrošnje energije za grejanje i hlađenje objekata, a doprinosi i povećanju površine pod vegetacijom u centru grada.

Centralna gradska opština Stari grad prepoznala je značaj jednog ovakvog projekta i razvila trend izgradnje zelenih krovnih parkova, a takođe i niz akcija i drugih projekata koji su za cilj imali poboljšanje kvaliteta života na Starom gradu.

Višestruke koristi od “zelenih škola”

Gradska opština Stari grad jedna je od centralnih opština Beograda veličine 650 hektara, na kojoj živi 48.060 stanovnika i kao urbano područje pokrivena je asfaltom, betonom i zgradama, koji zadržavaju i isijavaju solarnu toplotnu energiju. Saobraćaj, industrija i klima uređaji dodatno doprinose povećanju temperature vazduha. Zbog toga ovo područje održava višu temperaturu nego okolina, što ga čini urbanim toplotnim ostrvom.

S druge strane, projektna ideja zelenih krovova doprinosi uspostavljanju energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije, smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i zagađenja kroz ozelenjavanje krovova škola. Izgradnjom ovih krovova povećava se procenat zelenila u centralnoj gradskoj opštini i smanjuje oticanje atmosferskih voda sa krovova, zato što ih zadržavaju zelenilo i zemlja. Na taj način krovovi duže traju imajući u vidu da se smanjuje njihova izloženost visokim temperaturama i vodi, a obezbeđuje se i izolacija škola, te svakako neuporedivo zdravija sredina za decu koja pohađaju ove posebne “zelene škole”.

Stari grad, PR
foto: GO Stari grad

Učenici mogu da koriste zeleni krov kao mesto za učenje i odmor napolju, a pruža im se i dodatna edukacija o energetskoj efikasnosti, zelenim i klimatski otpornim rešenjima.

OŠ „Drinka Pavlović” odabrana je na osnovu stanja u kom se nalazi krov, njegove veličine i ravne površine i samo je prva u nizu starogradskih škola koja je dobila svoj „zeleni krov”– novi edukativni ekološki prostor za radionice i praktičnu nastavu o „zelenim gradovima”, očuvanju i zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju. „Zeleni krov” – bašta površine 152 kvadratna metra izgrađen je na terasi školske zgrade u Kosovskoj, prekriven je stazama i baštom sa različitim višegodišnjim vrstama bilja, koje se zaliva automatskim sistemom za navodnjavanje.

Rađanje zelene opštine

„OŠ „Drinka Pavlović” je prva u nizu starogradskih škola koja je dobila svoj zeleni krov, a kroz projekat ćemo nastojati da ga postavimo na sve škole sa ravnim krovovima. Ideja je zasnovana na činjenici da se sa povećanjem flore u određenom regionu, gde je emisija štetnih gasova velika, smanjuje njihovo štetno delovanje. Naš cilj je da Stari grad postane zelena opština, tako što ćemo svake godine ozeleniti određene javne površine i urbane sredine“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Tečno drvo
Tečno drvofoto: GO Stari grad

Još jedan inovativan projekat

Uz „Zeleni krov moje škole“ opština Stari grad je u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu realizovala još jedan inovativan projekat – postavljanje prvog „tečnog drveta“, urbanog foto-bioreaktora, u Srbiji. Ovo „tečno drvo“ je postavljeno ispred opštinske zgrade u Makedonskoj ulici i na Terazijama. „Tečno drvo“ predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i dopunu proizvodnje čistog kiseonika.

Projekat, nazvan „LIQUID 3“, osmišljen je da bude multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujući kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

Reciklaža
Reciklažafoto: GO Stari grad

Reciklaža kao prioritet

Gradska opština Stari grad prva je beogradska opština koja je, uz pomoć humanitarne organizacije 28. jun, obezbedila dva automata za hranu namenjenu psima, a koji istovremeno služe za reciklažu i odlaganje otpada.

„Veoma smo ponosni što je opština Stari grad prva opština u Srbiji koja je primenila ovu inovativnu tehnologiju. Stari grad misli na životnu sredinu, ne samo ozelenjavanjem, već i primenom inovativnih tehnoloških i biotehnoloških rešenja. Naš zajednički cilj je kvalitetniji, bolji i zdraviji život za sve naše građane, a Gradska opština Stari grad nastaviće da sprovodi i podržava projekte čiji je cilj zaštita životne sredine“, rekao je predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

GO Stari grad
GO Stari gradfoto: GO Stari grad

Podsetimo, osim što je opština Stari grad u proteklom periodu sprovela niz projekata i akcija koje su usmerene na očuvanje životne sredine, opština organizuje i niz edukativnih akcija kako bi se kod građana, a posebno najmlađih, podigla svest o očuvanju životne sredine. Jedna od takvih akcija je i mogućnost da građani odlažu reciklažni otpad u vidu istrošenih baterija i sijalica u Uslužnom centru opštine Stari grad, dok je za nepune 3 godine recklirano više od tonu baterija i sijalica.

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.